Разбиха група за нелегални превози към Европа

  • 27 октомври 2022 11:20

  • 670
  • 1
Разбиха група за нелегални превози към Европа
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Окръжната прокуратура във Велико Търново разкри подробности за спецакцията в Стражица, проведена преди няколко дни. При операцията беше иззета голяма сума пари, вакуумирани в пликове, предаде Нова тв.

„Досъдебното производство е за пране на пари. Престъплението, от което са генерирани средствата, е осъществяване на обществен транспорт без лиценз”, съобщи на брифинг говорителят на Окръжната прокуратура Илиян Благоев.

„Била е създадена стройна организация за транспорт на пътници от България до Западна Европа и обратно. Всяка седмица от страната ни са тръгвали по три микробуса към държави от ЕС. Имаме събрани доказателства за курсове до Холандия и Германия. От там също са потегляли микробуси в обратна посока. Този транспорт е бил заплащан като не са издавани никакви документи за получените суми. По този начин лицата са получавали средства, които не са декларирани. Взимали са по 120 евро за курс към Европа, а обратно – по 100 евро”, посочи наблюдаващият прокурор Радослав Батанов.

Спецакция в нощни заведения в София, Пловдив, Бургас и Варна - задържаха 14 души

Той не даде подробности за това как парите впоследствие са били изпирани в България. И уточни, че при спецакцията са иззети осем микробуса.

„Има повдигнато обвинение за престъпната дейност – от началото на 2021 г. до датата на реализацията на акцията, а именно 11 октомври тази година. В качеството си на обвиняеми са привлечени петима души. На четирима от тях са повдигнати обвинения за пране на пари. Петият е с мярка подписка, а останалите - с парична гаранция в размер на 10 000 лева за всеки”, съобщи прокурорът.

Обвиняемите са извършвали дейността си основно на територията на Стражица. „Между тях има роднински връзки, но не между всички. Сред задържаните са един пенсионер и един безработен. Не са криминално проявени, което е и причина да не бъдат арестувани. Един от тях е осъждан, но за деяние, извършено по непредпазливост”, заяви Батанов.

Ако бъдат признати за виновни, задържаните може да получат ефективни присъди и глоби, а имуществото им да бъде конфискувано.

Росица Валентинова
670 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.27 | 12:52

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини