България е на трето място в света по собствени кибератаки

  • 17 октомври 2022 20:59

  • 782
  • 1
България е на трето място в света по собствени кибератаки
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

България е на трето място в света по собствени кибератаки, тоест България се самоатакува. Това заяви в ефира на БТВ експертът по киберсигурност Ясен Танев.

„Може да се изненадате, но броят на кибератаките от България към света е много по-голям и това, което още ще ви изненадата, е, че ние сме на трето място в света по собствени кибератаки - тоест България се самооатакува“, заяви Ясен Танев, експерт по киберсигурност.

Експертите смятат, че свалянето на сайтовете през почивните дни е по-скоро тест за това каква е реакцията на институциите у нас.

"Килнет" с нова закана след хакерската атака към български институции: Това беше само предупреждение

Няма данни за опити за източване на чувствителна информация след хакерската атака срещу 14 сайта на български институции. Това заяви пред bTV говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

По думите ѝ продължава да се работи по установяването на точната локация на извършителите на деянието.

Според прокуратурата Магнитогорск в Русия е първото място, установено като източник на кибератаката, като впоследствие са локализирани и други точки.

„Дали лицето ще бъде предадено на България, това е решение на компетентните органи на друга държава, имаме и възможност за задочна процедура за съдене на лицето, за което сме събрали доказателства, че има съпричастие към престъплението, чрез задочна процедура у нас“, каза Десислава Петрова.

„Това е DDos атака, която единствено води до отказ от услуги на сайтовете, за определен период от време, но това е силна червена лампа, която за пореден път трябва да ни предупреди, че имаме сериозни пропуски в киберсигурността“, заяви Цветлин Йовчев, бивш директор на ДАНС.

Според Цветлин Йовчев свалянето на държавни сайтове вероятно има и връзка със замесването на България в темата с експлозията над Керченския пролив.

Според бившия министър на отбраната проф. Тодор Тагарев едва ли става дума за атака от страна на Кремъл.

„Ние имаме много сериозни пропуски в тази област и съответно нужда от инвестиции на всички институции, които се занимават с проблемите на киберсигурността, но всичко това засега остава в бъдещето“, отбеляза проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

Мая Йорданова
782 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.17 | 21:56

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини