Рекордно количество кетамин заловиха на летище София

  • 14 октомври 2022 09:23

  • 2128
  • 1
Рекордно количество кетамин заловиха на летище София
© Агенция Митници
Слушай новината Слушай новината

На 21.09.2022 г. на летище София, служители от отдел „Борба с наркотрафика“ са извършили проверка на карго пратка, представляваща 12 бидона с прахообразно вещество с общо тегло 352 кг, пристигаща от Индия през Франкфурт, Германия, с посочен получател - фармацевтична компания от гр. София, собственост на чуждестранен гражданин, информират от пресцентъра на митницата.

При отваряне на един от бидоните се установява, че същият съдържа бяло прахообразно вещество. Извършен тест с раманов спектроскоп е дал положителен резултат за кетамин. Пратката е спряна от митническите служители от направление и оставена за съхранение в склад под митнически контрол.

Изискани са необходимите документи и лицензи съгласно чл.32а, ал. 12 от  Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП) и към момента на проверката лицензия или разрешително за внос, износ или транзит на пратка, съдържаща 300 кг. „Ketamine Hydrochloride BP”, не е предоставено на митническите органи.

На 27.09.2022 г. съвместен екип на Агенция „Митници“ и Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) са посетили посочения в придружаващите документи склад на фирмата – получател. На място проверяващите установяват, че намиращото се на адреса складово помещение е необитаемо и според рекламни табели е в процес на продажба от собственика си.

Проведени са допълнителни оперативно-издирвателни мероприятия, в резултат на които по безспорен начин е установено, че складът на фирмата не извършва дейност по издаденото от ИАЛ Разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти, а на адреса, посочен като седалище на фирмата, от март 2022 г. насам се помещава друго дружество.

Откриха дрога в колата на 43-годишен

Предвид обстоятелството, че „кетамин хидрохлорид“ е вещество, включено в списък III "Рискови вещества" от Приложение № 3 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, случаят е докладван на Софийска градска прокуратура, която е образувала досъдебно производство. 

Това е най-голямото количество от това вещество, задържано от Агенция „Митници“. Пратката с нетно тегло 300 кг кетамин е достатъчна за „производството“ на 2,0 млн. дози за черния пазар.

Кетаминът се използва предимно във ветеринарната медицина, но се продава нелегално на улицата, най-често във формата на прах.

Цветелина Кирилова
2128 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.14 | 11:43

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини