Експерти: Шофьорите да се уведомяват чрез имейл или SMS за нарушения

  • 28 септември 2022 09:42

  • 437
  • 4
Експерти: Шофьорите да се уведомяват чрез имейл или SMS за нарушения
© Novini.bg/ Canva

Шофьорите да се уведомяват чрез имейл или SMS за извършено нарушение. Около това мнение се обединиха адвокат Димитър Марковски и Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи в "Твоят ден".

"Пътните произшествия получават качествено правосъдие в съда. Докато се стигне дотам обаче има много проблеми. Превенцията и контролът обаче трябва да бъдат подобрени. Нужно е и качествено досъдебно производство. Невръчени фишове и глоби може да се влачат с години, а вие няма да разберете, ако не ви спрат пътни полицаи", заяви Марковски.

По думите му има реална необходимост Законът за движение по пътищата да се промени, а санкциите да се вдигнат. "Водачите имат право да откажат проба за алкохол при спиране от пътни полицаи, но отказ от изпълнение на полицейско разпореждане същевременно е престъпление. Трябва да се вземе разрешение от съдия за принудително изпълнение. Ако водачът откаже да бъде тестван за наркотици, законът може да повелява, че ги е употребил. Ако е чист, ще иска да се тества", посочи Марковски.

Бенчев: Цените на горивата у нас продължават да са едни от най-ниските в ЕС

Според Владимир Тодоров неприлагането на закона и липсата на адекватни санкции са сред проблемите, водещи до пътни инциденти. "Липсва санкция за системните нарушители и завишаване на санкции при повтарящо се нарушение в рамките на година. Процедурите по връчване са остарели и неработещи. Всеки с шофьорска книжка трябва да дава имейл и там да се изпращат уведомления. Призовавам темата с пътната безопасност да бъде приоритет", подчерта той.

Радина Лазарова
437 4

Коментари 4

Добави коментар
ИВАН

2022.09.28 | 11:08

4
В ТАЯ КОЧИНА НАРЕЧЕНА ДУРЖАВА ЗА ДА МИ ПРАЩАТЕ СМС-И ЗА НАРУШЕНИЯ, ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ ПЪТИЩАТА БЕЗ ДУПКИ, НЕ ДА СИ ТРОША КОЛАТА ВСЕКИ ДЕН! ДА СЛОЖИТЕ МАРКИРОВКА! ТОГАВА МОЖЕ ДА ИЗИСКВАТЕ ОТ МЕН ДА СЪМ ИЗРЯДЕН! БО КЛУЦИ МРЪСНИ!
Експърд

2022.09.28 | 10:38

2
А нема нужда да ми знаят телефони и мейлове куките.

2022.09.28 | 10:52

3
Вече ги знаят, спокойно
Експерт

2022.09.28 | 10:01

1
Айде, всички да вадят телефоните!

Добави коментар

Водещи новини