Масови акции за незаконни дърва за огрев се провеждат в цялата страна

  • 01 септември 2022 11:21

  • 420
  • 0
Масови акции за незаконни дърва за огрев се провеждат в цялата страна
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Масови проверки за незаконна дървесина са извършили екипите на Агенцията по горите и регионалните ѝ дирекции през последните дни на месец август, съобщават от ИАГ. Основният акцент на инспекциите е снабдяването с дърва за огрев на населението и съхранението на незаконна дървесина. Регионалните дирекции по горите, съвместно с органите на МВР, са извършили повече от 2600 проверки за изминалия месец, като при съвместните акции са задържани 440 куб. м обла и фасонирана дървесина. Съставени са 134 акта по Закона за горите. 

Само за първите три дни на седмицата при извършени съвместни проверки за съхранението на дървесина от физически лица в градовете Самоков и Ихтиман, горските инспектори на РДГ-София са съставили общо 20 акта, с които са задържани повече от 50 куб. м дърва за огрев. За последните десет дни в района на Самоков и Ихтиман са съставени близо 50 акта за незаконно съхранение на дърва за огрев. Задържаното незаконно количество е повече от 130 куб. м. 

Отново през този период екипите на РДГ-Берковица и РУ на МВР са провели специализирана акция на територията на град Бяла Слатина и село Габаре, в които е установено съхранение на близо 80 куб. м незаконни дърва за огрев. Дървесината е задържана. 

В районите с висока концентрация на нарушения присъствието на контролните органи в лицето на горските инспектори от регионалните дирекции по горите е непрекъснато, като цели както установяване на нарушения, така и осъществяване на превенция в периода на масово снабдяване с дърва за огрев. 

Дървата за огрев продължават да поскъпват

Освен извършването на съвместни проверки на институциите, екипите на РДГ са на терен, за да проверяват обектите, в които се добива дървесина, произхода, количеството и законността на превозваната дървесина, транспортните средства и физическите лица, извършващи дейност в горите, както и складовете, в които се преработва и съхранява дървесина. 

Изпълнителна агенция по горите отново призовава гражданите да купуват само маркирани и придружени с превозен билет дърва за огрев.

 

Калина Христова
420 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини