12 загинали при катастрофа на автобус с полски граждани в Хърватия

  • 06 август 2022 14:43

  • 2034
  • 1
12 загинали при катастрофа на автобус с полски граждани в Хърватия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Дванадесет души загинаха, а десетки са ранени при катастрофа на полски автобус рано днес в Северна Хърватия, съобщиха хърватските медии, цитирани от БТА.

По данни на хърватската телевизия Ен1 ранените са 31. По-рано днес агенция Хина съобщи за 40 ранени.

Единадесет души са загинали на място, а един човек е починал в болница, уточни Ен1. Ранените са приети в болници във Вараждин, Загреб и Чаковец.

Медицински хеликоптер пристига от Румъния заради катастрофата с жертви край Велико Търново

Катастрофата е станала в 5.40 часа на магистрала А4 в посока Загреб, когато автобус с полски регистрационен номер е излязъл от пътното платно във Вараждинска област, Северна Хърватия.

Има съмнения, че шофьорът е заспал на волана, допълва хърватската телевизия ХРТ.

Хърватският министър на вътрешните работи Давор Божинович каза, че автобусът е превозвал поклонници  до католическото светилище на Дева Мария в с. Меджугорие, Босна и Херцеговина, допълва Хина.

Светилището е третата най-популярна дестинация за поклонение в Европа след Лурд (Франция) и Фатима (Португалия), въпреки че Ватиканът не е потвърдил нито едно от чудесата, които хора твърдят, че са видели там, допълва АП.

Божинович отиде на мястото на инцидента в събота сутринта.

Общо 43-ма пътници са били в автобуса, каза той на пресконференция в близкия град Вараждин.

Хърватският премиер Андрей Пленкович изрази съболезнования на близките на загиналите и разговаря по телефона с полския си колега Матеуш Моравецки.

Изказах своите съболезнования на семействата на жертвите от името на правителството и информирах полския премиер, че компетентните служби са на място и че ранените пътници са лекувани, написа Пленкович в Туитър.

Говорител на външното министерство във Варшава каза пред полската агенция ПАП, че всички жертви са полски граждани. Полският премиерът Моравецки потвърди в Туитър, че поклонниците са пътували към Меджугорие. Той изрази най-дълбоките си съболезнования на семействата на жертвите.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2034 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мери

2022.08.06 | 15:07

1
И ние от БГ кво да направим??

Добави коментар

Водещи новини