Недекларирана валута в хладилен агрегат на камион заловиха митничари

  • 13 юли 2022 13:41

  • 573
  • 0
Недекларирана валута в хладилен агрегат на камион заловиха митничари
© Агенция Митници

В хладилен агрегат на полуремаркето на влекач с турска регистрация, митническите служители на МП "Капитан Андреево" са открили чанта, съдържаща 99 760 британски паунда, с левова равностойност 230 794 лева. Това посочиха от пресцентъра на митницата.

Товарният автомобил, управляван от 42-годишния турски гражданин Е.А., е пътувал от Великобритания през България за Ирак. Той е пристигнал на пункта на 12 юли. Бил е селектиран за щателна проверка по метода „анализ на риска“. При проверката е открита недекларираната валута.

Митничари спипаха над 310 000 недекларирани евро във въздуховода на камион

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор, под надзора на Районна прокуратура Хасково - Териториално отделение – Свиленград.  Водачът е привлечен като обвиняем за това, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна граница за Европейския съюз и стойността е в особено големи размери.

Престъплението е квалифицирано по текст от Наказателния кодекс, според който наказанието за извършеното деяние е лишаване от свобода до пет години или глоба в размер на една пета от стойността на предмета на престъплението.

От началото на месец юли това е четвъртият случай, в който митническите служители на МП Капитан Андреево задържат валута, като левовата ѝ равностойност е 3 175 184 лева, отчитат от пресцентъра на митницата.

Радина Лазарова
573 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини