Десетки измами с фалшиви карти за инвалиди за паркиране разкриват във Варна

  • 03 юли 2022 10:09

  • 672
  • 0
Десетки измами с фалшиви карти за инвалиди за паркиране разкриват във Варна
© Novini.bg/Canva

Контрольорите разкриват поне по 30 случая месечно на фалшиви или незаконно ползвани карти за паркиране на инвалидни места. Заради злоупотребите, местата в синята зона за наистина нуждаещите се не достигат. Хората, които имат право да спират там, са принудени да ползват платени места.

В обхвата на "синята зона" има 310 паркоместа за хора с увреждания. Често те са заети, защото се ползват неправомерно.

"То едно, че е нарушение на закона, но поне според мен е и неколегиално, нехуманно. Здрави, прави хора, да не говорим, че има и джипове за по 200 000 лева, са с такива инвалидни знаци. Те се дават, за да улесняват нас, хората, които сме по-трудно подвижни", каза Галин Георгиев.

Според наредбата картата за безплатно паркиране в "синя зона" важи за всеки автомобил и може да се ползва от придружител, но при условие, че превозва човек с увреждане и той е в колата.

"И не можем да намерим конкретен начин как да се реагира срещу тези хора, които злоупотребяват с тази синята карта, а те са много", коментира Обретен Михов, председател на Дружеството на хората с увреждания "Бриз".

"Това ни е на нас проблемът. Контролът е много лесен, ако картата е обвързана с едно, две или три МПС-а. Но ние нямаме право законно да ги ограничим. И призовавам всички да не злоупотребяват", заяви Младен Иванов, управител на ОП „Общински паркинги и синя зона" - Варна.

Има и шофьори, които ползват фалшиви карти.

"При този случай картата се изземва. Лицето се предупреждава, че трябва да напусне паркомястото, защото ще последват санкции", каза Дончо Стоянов, служител на ОП "Общински паркинги и синя зона" - Варна.

От Дружеството на хората с увреждания "Бриз" във Варна виждат решение на проблема с по-строг контрол и реално налагане на предвидената в закона глоба от 200 лева за шофьорите.

Над 52 хил. фиша за неправилно паркиране са издадени за 11 месеца в София

"Но когато на човек се бръкне в джоба, той тогава може да се дисциплинира. По друг начин не може", заяви Обретен Михов, председател на Дружеството на хората с увреждания "Бриз".

Санкция има и за хората с увреждания, които без необходимост предоставят картата си за безплатно паркиране. При първо нарушение тя се отнема и се връща в общината, а при второ - се анулира за 1 година.

Радина Лазарова
672 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини