ГДБОП разби ОПГ, точила субсидии в Петрич

  • 30 юни 2022 13:19

  • 2566
  • 2
ГДБОП разби ОПГ, точила субсидии в Петрич
© МВР

При акция на ГДБОП и Европейската прокуратурата е разбита престъпна група, занимавала се със злоупотреби с европари, предаде БТА. От МВР потвърдиха, че е в ход подобна операция

Преди две години са придобити данни, че в района на Петрич функционира организирана престъпна група, занимаваща се с неправомерно предоставяне и усвояване на субсидии за отглеждане на земеделски култури, пасища, програми за отглеждане на животни, както и по оперативни програми за използване на пасища и мери.

Според постъпилата информация част от лицата, които от години неправомерно получават и управляват парични средства под формата на субсидии, предоставяни на България от фондовете на ЕС, както и печелят проекти по оперативни програми, са на високи позиции. Става дума за лица от Общинска служба „Земеделие“ в Петрич, техни роднини и приближени лица.

Установено е, че всяка година заподозрените прогресивно увеличават декларираните площи и животни, респективно и се увеличават и сумите, които получават под формата на субсидии. Установено е, че само две лица, участници в престъпната група, са получили за последните пет години субсидии над 600 000 лв.

Европрокуратурата разследва български фирми за злоупотреба с еврофондове

В хода на акцията са иззети мобилни телефони, заявления за кандидатстване по оперативни програми за подпомагане на Европейския съюз, договори за наем и покупко-продажба на частни и общински имоти (земеделски площи) и други документи, имащи отношение по горепосоченото досъдебно производство, идентификатори за животни (ушни марки). 

Със заповед за задържане за срок до 24 часа са осем човека.

Радина Лазарова
2566 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мери

2022.06.30 | 16:02

2
Така е в цяла България. Службите ; "Земеделие" масово пробутват проекти и субсидии на свои хора.
Долу мафията!

2022.06.30 | 15:35

1
Коалицията на Петков - народен избраник живее в нашата къща - бивш полицай, уволнен за измама, електоратът му е циганин на боклука и наркомани, но той е истински депутат - това е истинската мафия с силно закулисие! коалиция на Петков работи за България?Подкрепете коалиция Петков и България ще се удави в наркотици.

Добави коментар

Водещи новини