МВР предлага арестуваните вече да имат право да запазят мълчание

  • 29 юни 2022 22:45

  • 1735
  • 1
МВР предлага арестуваните вече да имат право да запазят мълчание
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Задържаните при арест да имат право да запазят мълчание, като за това ще бъдат информирани от МВР. Предложението е на вътрешното министерство по повод реда на задържане.

За да пресекат злоупотреби с правата на задържаните, от МВР предлагат те вече да са изрично записани. Освен правото на адвокат и телефонно обаждане, новото е, че задържаните ще имат право да запазят мълчание. Според адвокат Николай Хаджигенов това няма да промени нищо съществено, предаде Нова телевизия.

„С това се злоупотребява много време. Тези декларация ще ги подписват и все така ще им нарушават правата”, смята юристът.

Един от задържаните българи от аферата с колумбийския кокаин проговори в съда

Промените са заради наказателна процедура на Европейската комисия срещу България, свързана с правата на човека. Според бившия вътрешен министър Емануил Йорданов това е крачка напред. Сега задържаните подписват декларация, в която само се казва, че са запознати с правата си.

Адвокат Хаджигенов беше задържан през април заради боя по табелата на Руското посолство. Преди дни съдът обявил ареста му за незаконен. „По повод собственото ми задържане споменах, че в МВР цари безпросветна тъпота, защото това е умисъл. Това е институционална тъпота. От това обаче страдат гражданите, защото идеята на МВР в сегашния вид, в последните 33 г. е не да брани правата на гражданите, а да ги репресира”, казва Хаджигенов.

Нарушения при задържане обаче има не само в МВР, казват юристи. „Такава злоупотреба се среща не само в МВР, а и в прокуратурата и съда. Дори при закриването на специализирания съд, председателят на второинстанционния съд си призна с половин уста, че е имало случаи, в които са прекалявали със задържането на обвиняемите”, твърди Емануил Йорданов.

Мая Йорданова
1735 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.06.30 | 10:38

1
Задържаните и сега имат право да откажат да дават показания, има член в наказателния кодекс. Просто това трябва да се доведе до знанието на полицаите, които не познават законите, които ги касаят много добре.

Добави коментар

Водещи новини