Задържаха издирван за тероризъм норвежец при спецакция в Стара Заагора

  • 01 юни 2022 15:47

  • 1353
  • 1
Задържаха издирван за тероризъм норвежец при спецакция в Стара Заагора
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

В рамките на международна контратерористична операция на 31 май в Стара Загора, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, е проведена съвместна операция на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и Министерство на вътрешните работи. Задържан е гражданин на Кралство Норвегия, срещу когото норвежките власти водят разследване за членство в терористична организация, подготовка на терористично нападение и подбуждане към тероризъм, съобщиха от прокуратурата.

По-рано днес норвежката служба за вътрешна сигурност каза, че в Осло е арестуван мъж по подозрение в участие в терористична организация. Друг човек, идентифициран като норвежки студент, е бил арестуван в България в координирана акция.

В хода на работата на ДАНС, предшестваща операцията, съвместно с партньорски служби, е установено, че преди и след пристигането си в България, лицето е публикувало в няколко интернет страници и групи в социалните мрежи призиви за извършване на терористична дейност в и извън Европа и е поддържало интензивни онлайн контакти с други радикализирани лица.

Норвежки студент, член на терористична организация, е арестуван до София

От страна на норвежките власти е издадена Европейска заповед за арест, която ще бъде разгледана от компетентния съд. Отправена е и молба за правна помощ от българските разследващи органи, която е изпълнена от Специализираната прокуратура.

По категоричен начин е установено, че дейността на задържания не обхваща нито подготовка и осъществяване на терористична дейност в България, нито създаване на терористична група в страната, допълват от прокуратурата. 

Константин Тодоров
1353 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.03 | 16:34

1
Тия ако са бели аз ще влезна гол в банята.... Норвежци с бради и с имена Мохамед.... Хаха

Добави коментар

Водещи новини