Ръст на телефонните измами в Монтанско

  • 07 февруари 2022 07:58

  • 632
  • 2
Ръст на телефонните измами в Монтанско
© pixabay

2 успешни и 4 неуспешни опита за телефонни измами само за 2 седмици в района на Монтана. След скока в статистиката на МВР полицията успя да арестува член на група за „ало” измами. Белезниците щракнали, след като криминално проявеният и осъждан мъж успял да убеди пенсионерка да му даде 1500 лева. Телефонно обаждането от мним лекар превръща  87-годишната Иванка  Ценова от монтанското село Вирове в поредната жертва на „ало” мафията.

„Казаха ми, че снахата е паднала, счупила си е крака и трябва да й се направи спешна операция, но за това ще трябва да дам пари. Интервенцията струвала 19 000 лв.. Казах, че нямам толкова”, разказа жената. 

В дълъг разговор мнимият медик обяснил, че операцията няма да започне без да се плати поне част от сумата. Така възрастната жена се разделила с последните си пари.

„Бях събрала 1000 лева за погребение, за да не тежа на децата и бях продала една земя за 500 лв. Дадох тези пари”, сподели още потърпевшата.

Малко преди полунощ пред вратата й се появил мъж, който се представил за санитар в болницата. През цялото време измамниците държали пенсионерката на телефона, за да не може да се свърже с близките си.

„След това звъннах на сина си. Предпочитах да е лъжа, отколкото снахата да е зле”, сподели още възрастната жена.

Часове, след като предала парите, полицията задържала 31-годишен мъж, който е криминално проявен и осъждан. Разследва се и дали арестуваният е участвал в други измами през последните седмици в област Монтана.

Само няколко дни преди 87-годишната жена да се раздели с парите си, в Берковица са направени няколко опита за измама по телефона. Схемата била подобна - жертвите трябвало да помогнат  на полицията. Мним полицай им обяснявал, че ще получат обаждане от телефонни измамници и трябва да съдействат на органите на реда.

Възрастна жена даде 5000 лева на мним лекар след телефонна измама

Опитали да измамят и Маргарита Апостолова.  Тя обаче веднага разпознала, че непознатият глас е част от „ало” мафията и затворила телефона. Подала и сигнал в МВР.

Ден по-късно, по същата схема, измамниците звъннали и на 75-годишната  Детелинка Крумова. Успели да я заблудят. Жената събрала 10 сребърни пръстена и всичките си спестявания от 3600 лева.

Съседи на възрастната жена обаче успели да спасят спестяванията  й -  взели парите, които пенсионерката оставила до кош за боклук.

От полицията апелираха гражданите да бъдат внимателни и да не вярват на подобни обаждания.

Калина Христова
632 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
РИИ

2022.02.07 | 21:04

2
Тия се бяха укротили ! Сега пак надигат глава!
Защо

2022.02.07 | 10:06

1
Там.Нали те са най бедните в България пък имат хиляди в къщи

Добави коментар

Водещи новини