Трагедията на АМ „Струма“: Причината за инцидента категорично е човешка грешка?

  • 05 февруари 2022 10:02

  • 1768
  • 1
Трагедията на АМ „Струма“: Причината за инцидента категорично е човешка грешка?
© Novini.bg

„По категоричен начин беше установено – от доказателствата и експертизата, че трагедията на АМ „Струма“ е причинена от поведението на шофьора“, каза следовател Младен Петров за инцидента, който отне живота на 45 души от Северна Македония.

Всичко по темата:
Автобусната трагедия на Струма 150

„Само неговото поведение е причина да възникне тази ситуация и да се развие до произшествието, което завършва с този резултат“, казва Петров.

Близки на загиналите в изгорелия автобус на "Струма": Изчезнали са злато и бижута за хиляди евро

По думите му всички огласени предположения за наличието на запалими течности в автобуса са проверени и е установено по категоричен начин, че такива не е имало.

„В конкретната ситуация насочването на автобуса встрани от активната лента и удрянето му в мантинелата е довело до проникването и разрушаването на елементи от конструкцията, притискане на резервоара, компресиране на съдържанието му. Това е съпроводено от обилно обсипване с искри породени от триенето, при което се е достигнала необходимата температура  и налягане, за да се възпламени горивото“, казва Петров.

Относно спекулациите, че маркировката на АМ „Струма“ е довела до инцидента, Петров допълва, че видимостта не е била нарушена.

„Наистина, хоризонталната маркировка, страничната, е леко поизбледняла, но не е невидима. Средната, осевата линия, която дели лентите е доста ярка и със сигурност е видима“, казва следователят.

Оттук нататък предстои преглед на становището на разследващия екип. „Предстои да се ангажират за участие пострадалите, близките на загиналите и оцелелите пътници. Нашето мнение, че липсва виновно поведение, което да е причинна връзка за този резултат, води до това вероятно производството да бъде прекратено“, каза Петров.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1768 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Това беше ясно

2022.02.05 | 13:45

1
от самото начало.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини