Осуетена бе проверката на незаконните тунели под Пловдив

  • 15 декември 2021 20:52

  • 2975
  • 0
Осуетена бе проверката на незаконните тунели под Пловдив
© Кадър: БНТ

Експерти от строителен контрол, община Пловдив и Инспектората към Паметници на културата за пореден път не успяха да направят цялостен оглед на незаконно прокопаните тунели под няколко сгради в центъра на града, на метри от Римския стадион.

Това не е първата проверка на институциите. И този път част от тунелите отново не бяха огледани от експертите, защото нито бизнесменът Мирослав Стамов, нито негов представител, не присъстваха на място, за да отключат мазетата в една от сградите.

Откриха скрити мраморни статуи в тайните тунели под Античния Пловдив

Експертите трябва да подготвят становища до "Икономическа полиция", които поеха случая. Срокът на проверката е едномесечен и трябва да приключи скоро. Днес в комисията участваха представители на общината, РДНСК, полиция и експерти от инспектората към Министерството на културата.

В сградата на ул. "Александър I Батенберг" номер 7, експертите отново бяха спрени от заключени врати.

"Всеки път когато те дойдат на проверка, г-н Стамов заключва нещата, мазета, проходи и няма как да проверят хората", каза пред БНТ Светлана Варадинова.

По телефона адвокатът на Мирослав Стамов обясни, че те не са били уведомени за днешната проверка на институциите.

"Никой не е получил такова искане, аз за първи път чувам, че е имало такава проверка не са му взети обяснения, не е получил призовка, нито пък е уведомен за призоваване по телефона", каза адвокат Борислав Кобуров.

Днес за неправомерните действия на Стамов разказаха и собственици на други две съседни сгради.

"Преди време ние разбрахме, че се копае в нашия имот, дойдохме и се видяхме със Стамов и му казахме, че това е в наш имот. Той казва, че прави всичко с цел отводняване, едва ли не ще облагороди мястото", разказва Венета Станева.

В момента със заповед на кмета на район Централен на Мирослав Стамов са му забранени всякакви дейности в имотите. Прокуратурата вече работи по казуса.

Вече беше установено, че той е нарушил Закона за културното наследство и заради факта, че имотът му е в защитена територия и всякакви изкопни дейности трябва да се извършват в присъствието на археолог.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2975 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини