Откриха скрити мраморни статуи в тайните тунели под Античния Пловдив

  • 08 декември 2021 20:51

  • 33220
  • 1
Откриха скрити мраморни статуи в тайните тунели под Античния Пловдив
© gettyimages

Проверка на Община Пловдив, на полицията и инспектората за опазване на културното министерство установи нови изкопни дейности под сгради-паметници на културата в центъра на Пловдив. Открити са мраморни останки в нови досега изкопи - маскирани и затрупани с материали.

Дейностите не са съгласувани с институциите, затова Общината спря строителните работи, които застрашават Римският стадион част от античното наследство на града.

Проговори мъжът, заподозрян за незаконните тунели в Пловдив

Мраморните части са забелязани на дъното на този изкоп. Той е дълбок над 2 метра и все още не е проучен детайлно от археолозите. Те обаче се съмняват, че строителните дейности са стигнали именно до източните седалки на Римския стадион, които са останали под сградите от по-ново време.

При последната проверка на прокопаванията под централната улица на Пловдив специалистите са открили нов трети вертикален изкоп. Така попадат на мраморните части. Дупката е била замаскирана отгоре с ламарини.

"Но тъй като са доста дълбоки предстои да се влезе вътре в тях, да се осигури достъп, за да може вече нещата да са по-ясни какво е нарушено, какво е открито и дали става въпрос наистина за седалките на Стадиона или случайно попаднали камъни там също от мрамор", коментира пред БНТ археологът София Христева.

Мирослав Стамов, който според съседите му вероятно е поръчал изкопните работи, и е собственик на един от имотите, все още не е предоставил строителни документи, които са съгласувани с институциите. Действията му обаче може да застрашат сгради паметници на културата.

"Констатирахме първо в носещите зидове имаше новоизбити отвори, един доста голям, които бяха укрепени с едни метални части отгоре и затворени с врата. Имаше и три изкопа. Единият беше прикрит с едни горни талпи сложени", каза Емануела Маринска, Регионален инспекторат за опазване на културното наследство.

До седмица Общината трябва да сформира нова комисия по случая. Тя ще направи детайлна проверка на изкопите и състоянието на сградите над тях.

"Имаше една метална врата, която е заключена, нямахме достъп през нея, за да се провери и нататък, затова тази комисия, която предстои да бъде формирана, ще искаме пълен достъп до абсолютно всички помещения, за да стане ясно до колко е намесата и има ли унищожаване на културно наследство", поясни Георги Стаменов, кмет на район "Централен".

За пълна проверка настояват и собствениците на имотите, под които са се извършвали строителни дейности.

"Донякъде се чувствам обнадеждена, защото има вече реакция, защото това не е безобидно престъпление, намесени са много неща, намесена е археология, намесени са съмнения за неясна цел на тези изкопи, намесено е застрашаване на структурата на сградите с тези намеси", посочи Мария Стефанова, съсобственик.

Тайни тунели застрашават исторически сгради в центъра на Пловдив

Ако следващата проверка потвърди, че откритите мраморни части са всъщност седалки от Римския стадион, комисията ще направи предписание дали те да бъдат консервирани или разкрити.

Мая Йорданова
33220 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Вкарайте го в затвора

2021.12.09 | 11:45

1
тоя иманяр! Досега се криеше като плъх! В дранголника веднага!

Добави коментар

Водещи новини