Разбиха престъпна група, фалшифицирала български документи за самоличност

  • 08 ноември 2021 15:25

  • 1192
  • 0
Разбиха престъпна група, фалшифицирала български документи за самоличност
© Булфото (архив)

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност три лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел изготвяне и разпространение на неистински български документи за самоличност.

Предстои да бъде предявено обвинение за участие в групата на още едно лице, което към момента е под карантина заради заболяване от Covid-19. Тримата обвиняеми са задържани на 4 ноември 2021 г. на територията на София, Пловдив и Враца при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура. 

Мащабна акция на българските власти и Европол, арестуваните у нас са 145

Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че участниците в групата са изработвали и разпространявали подправени задгранични паспорти, лични карти и други документи от юли 2018 г. (престъпление по чл. 308, ал. 7 от НК). В хода на действията по разследването на шест адреса са намерени и иззети множество лични документи, копия и заготовки за лични документи, цветни принтери, ламинатор, тефтер със записки, мобилни телефони, СИМ карти, документи за парични преводи, компютър, лаптоп. Проверява се дали намерените лични карти и паспорти са истински, и ако е така, как обвиняемите са се сдобили с тях.

Разследват се и данни за това, че участниците в групата са изготвяли неистински български документи на чужденци - мигранти, с които те да придобият правата за свободно придвижване на европейски граждани и да преминат границата от една съседна балканска държава в друга по пътя си към Западна Европа. С постановление на наблюдаващия прокурор на тримата обвинени за участие в престъпната група са взети мерки за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 10 000 лева за всеки от тях, съобщават от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Филип Епитропов
1192 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини