Продължават проверките на шофьори за употреба на алкохол и наркотици

  • 30 октомври 2021 17:20

  • 15845
  • 0
Продължават проверките на шофьори за употреба на алкохол и наркотици
© Булфото (архив)

Засилените проверки на екипи на ГД "Национална полиция" в рамките на специализираната операция за контрол за шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества продължават до 2 ноември, съобщиха от МВР.

След анализ в ГД "Национална полиция" на възникналите пътни инциденти и причините за увеличаване на пътнотранспортния травматизъм, от 26 октомври е в ход специализирана полицейска операция с основна цел - контрол, установяване и санкциониране при управление на МПС от водачи след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.

Екипи от ГДНП са разпределени по три основни направления, където анализът е посочил необходимост от засилени дейности за контрол: ОДМВР-Перник, ОДМВР-Кюстендил и ОДМВР-Благоевград; ОДМВР-София и ОДМВР-Ловеч; СДВР, ОДМВР-София и ОДМВР-Пазарджик.

Към момента /30 октомври/ междинните данни от целенасочената акция сочат, че при извършените проверки са установени общо 122 нарушения, извършени от водачи, шофирали с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, установени чрез измерване в издишвания въздух и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, като 33 са управлявали МПС с концентрация на алкохол от 0,5 до 1,2 промила; 40 д. - с над 1,2 промила; 49 са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

От всички 122 случая, в 89 от тях (73 процента) е налице състав на престъпление по НК, сочат данните.

Спипаха 15-годишен зад волана на бутилка водка

 

Константин Тодоров
15845 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини