ГД "Национална полиция" започна проверки на строежа на АМ "Хемус"

  • 27 октомври 2021 14:40

  • 2044
  • 0
ГД "Национална полиция" започна проверки на строежа на АМ "Хемус"
© Булфото

ГД "Национална полиция" /ГДНП/ извършва проверки относно строежа на АМ "Хемус". Те започват от днес със заснемане с дрон на лот 4 и 5. Това съобщи на място пред журналисти директорът на ГДНП главен комисар Станимир Станев. Едновременно ще вървят проверки на всички лотове.

Те са продиктувани от излязлата в публичното пространство информация и изнесените данни от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова относно изплатените средства за строежа на този участък от магистралата и сключените договори.

"Преведени са 75 милиона лева, от които 72 милиона лева на подизпълнителска фирма за лот 4 и още 91 милиона лева, от които 84 милиона лева са преведени на друга фирма подизпълнител, за следващия лот - 5. За да визуализираме този терен, ще извършим заснемане с дрон и ще направим снимки по протежението на магистралата от 4 към 5 лот", посочи Станев.

Той добави, че се извършват проверки в детайли относно собствеността на терените и дали са били отчуждени, къде има разрешение за строеж. Ще се проследи цялото движение на паричните средства и тяхното усвояване за съответните дейности, извършени на тази магистрала. Според договорите трябва да има наемана техника и доставка на материали. "Искаме да видим на място къде е техниката и ще проверим къде са материалите", добави Станев.

Министър Комитова: Предизборна лъжа е, че АМ „Хемус“ ще бъде завършена до 2024 г.

Проверките на лот 4, който е с дължина 26 км, и на лот 5 - 23,2 км, се извършват основно от ОД на МВР - Ловеч.

Те ще продължат с ускорени темпове и на останалите лотове, като главен комисар Станимир Станев очаква да приключат до няколко седмици, тъй като е ангажиран сериозен ресурс и експерти от всички структури на МВР.

Най-вероятно на по-късен етап ще се образува и съответното производство. Когато имаме достатъчно данни, ще бъде докладвано и на прокуратурата, каза още главен комисар Станимир Станев, цитиран от БТА.

Константин Тодоров
2044 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини