Разкриха изборни нарушения чрез документни измами в Разград

  • 26 октомври 2021 21:00

  • 1885
  • 4
Разкриха изборни нарушения чрез документни измами в Разград
© bulphoto (архив)

Прокуратурата в Разград образува 9 досъдебни производства за изборни нарушения чрез извършване на документни измами. Разследват се и длъжностни лица за фалшиви заявления. А хората, чиито подписи фигурират в тях, отричат да са ги виждали някога. Нарушенията са извършени по време на парламентарния вот през юли.

Полицията в Разград е установила сериозен ръст на хора с трайни увреждания, попълнили заявления за гласуване в подвижни секции на изборите на 11 юли.

Арести в Плевенско заради изборни нарушения

"Абсолютен рекордьор е област Разград по брой подадени заявления за гласуване в подвижна избирателна кутия от лица с трайни увреждания. Без аналог в страната. Може би около 2500", каза старши комисар Диян Минков, директор на ОД на МВР – Разград, предаде БНТ.

Оказва се, че в най-голямата община в областта – Разград, заявленията са едва 90, докато в Исперих и Кубрат са по 500. Всички те трябва да са подписани саморъчно, а проверката на постъпилите заявления и съответно приложените към тях медицински документи е отговорност на съответната община.

Въпреки това от местната администрация отказаха да коментират случая. Те знаят, че има разследване, но не са запознати с установени нарушения в региона. Резултатът от проверките полицията описа като стряскащ.

"Оказа се, че лицата, от чието име са подадени тези заявления да гласуват в подвижна избирателна комисия, изобщо не знаят за съществуването на такива заявления. Тези въпросни заявления, които представляват неистински частни документи, съответно са входирани в общината, т.е. те са използвани.Длъжностните лица в някои общини на практика са абдикирали от задълженията си. Друга констатация при проверките на колегите е, че се установяват индикации за евентуално съставяне на медицински документи с невярно съдържание.", каза ст. ком. Диян Минков.

Според анонимните източници част от нарушенията са с адрес село Бисерци.

"Това са 83-ма общо. Всички тези хора имат ТЕЛК-ови решения. Аз не съм специалист, да определи кой е инвалид, кой не е инвалид", каза Алиш Арифов, кмет на с. Бисерци.

Към момента обаче няма информация дали и как установените изборни нарушения са се отразили на резултатите от последния парламентарен вот.

Мая Йорданова
1885 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.10.26 | 23:18

4
Рашков, и фалшивите новини, арести и привикване на хора в МВР и заставянето им да подписват декларации също е купуване на гласове срещу страх.
Худи

2021.10.26 | 21:20

3
Да го духати много лъжете долна пропаганда Избори наближава
Новини.бг

2021.10.26 | 21:18

2
Да го духати много лъжете долна пропаганда
Анонимен

2021.10.26 | 21:18

1
Фалшивите новини зачестяват. Изборите наближават.

Добави коментар

Водещи новини