Селски кмет арестуван за участие в канал на нелегални мигранти

  • 20 октомври 2021 17:43

  • 839
  • 0
Селски кмет арестуван за участие в канал на нелегални мигранти
© Getty Images/Guliver

Кметът на село Тича, община Котел, Якуб Шабанов е арестуван и се разследва за участие в канал за нелегални мигранти. Това съобщиха на пресконференция в Апелативната прокуратура в Бургас прокурорите Георги Чинев и Щилян Димитров, предаде БТА. До ареста на кмета се е стигнало, след като в района на Царево е задържан камион със седем сирийски граждани.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 594

Към момента е установено, че кметът на Тича е организирал транспортирането на сирийците от Царево до вътрешността на страната. Якуб Шабанов се е свързал със собственик на товарен бус. Предварително го е уведомил за обстоятелството, че ще бъдат превозвани мигранти. Обещал му е за осигуряването на автомобила 2000 лева, каза прокурор Чинев.

Наблюдаващият прокурор Щилиян Димитров обясни, че Якуб Шабанов е пребивавал в Царево на 12 и 19 октомври. И в двата случая часовете на пребиваването му са били нетипични. На 12 октомври не са превозвани мигранти, но на 19 октомври кметът, придружаван с още две лица е успял да организира транспортирането на сирийските граждани от Царево до вътрешността на страната. През цялото време Якуб е споделял информация за местоположението на мигрантите чрез мобилно приложение.

Кметът е задържан за 72 часа. Срещу него е повдигнато обвинение, което предвижда затвор от 1 до 6 години и глоба от 5000 до 20 000 лева. Якуб Шабанов има криминални регистрации - едната е за държане на наркотични вещества, другата за управление на моторно-превозно средство, нерегистрирано по надлежния ред.

Хванаха 30 мигранти на магистрала "Тракия" край Сливен

Другите двама мъже, участвали заедно с кмета в организацията по транспортирането на сирийците, са задържани за 24 часа.

Сирийските граждани са споделили, че са дали между 5 и 10 000 лева за транспорта. Няма информация коя е била крайната им точка, но не е България, посочиха от прокуратурата в Бургас.

Константин Тодоров
839 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини