По една романтична кибер измама на всеки 10 дни у нас

  • 15 октомври 2021 11:42

  • 513
  • 0
По една романтична кибер измама на всеки 10 дни у нас
© pixabay

На всеки 10 дни поне една българка подава сигнал към ГДБОП за това, че е станала жертва на „романтична кибер измама”, предава NOVA.

С бума на пандемията хакери от цял свят са се задействали и прелъстяват, а впоследствие принуждават жени в социалните мрежи да им превеждат колосални суми.

Все повече българки стават жертви на измама в социалните мрежи. Профилът, под който се подвизават хакерите, е добре познат на ГДБОП - американски генерал, позициониран в Сирия. Мъжът обикновено се представя за вдовец.

И за да докаже любовта си, онлайн измамникът прави мил жест към българкатa, като уж й изпраща скъп подарък. Хакерите използват подобни психологически маневри и за да получат финансова изгода. Или физическа.

Манипулация на жертвите чрез страх – този подход работи и във времена на политически сътресения, обясняват експертите.

Но докато едни хакери избират внимателно един по един потребителите онлайн, други организирани престъпни групи работят по-мащабно и удрят цели компании или институции.

Тенденциите са красноречиви броят на хакерските атаки расте осезаемо с всяка следваща година.

На сайта, създаден специално за Европейския месец на киберсигурността, можем да проверим лесно и бързо към кого да се обърнем, ако станем жертва на киберпрестъпник – независимо дали сме у нас или в чужбина

Борислава Борисова
513 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини