Бракониери простреляха царски орел край Ямбол

  • 22 септември 2021 19:20

  • 2811
  • 4
Бракониери простреляха царски орел край Ямбол
© gettyimages

Млад царски орел е с опасност за живота, след като е бил прострелян с ловно оръжие. Птицата е била открита от екип на Българското дружество за защита на птиците в нива близо до Ямбол.

Според експертите орелът е жертва на бракониери. Лявото му крило е счупено, а в тялото са открити 16 сачми, съобщават от организацията.

В сряда царският орел е приет в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани".

До 30% от хищните птици са застрашени от изчезване

Птицата е намерена, благодарение на поставения й GPS/GSM предавател. Била е маркирана през това лято в гнездо в района на Елхово. Предавателите дават възможност да се получава информация в реално време за точните географски координати на местоположението на птиците и да се следи тяхното състояние.

Според ветеринарните специалисти на Спасителния център, където птицата се лекува, състоянието ѝ продължава да бъде критично. Сачмите са установени из цялото тяло, включително в областта на крайните прешлени на гръбнака, където могат до доведат до трайно обездвижване на орела.

Царският орел е световно застрашен вид и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание "лишаване от свобода" до пет години и глоба от 5000 до 20 хиляди лв.

Царският орел е и един от най-емблематичните видове на българската природа - почитан от предците ни като свещена птица - който "прогонва градоносните облаци и спасява реколтата". Загубата дори само на една птица се отразява пагубно на цялата популация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2811 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
:)

2021.09.22 | 21:35

2
Много селяни, ама много. Надявам се децата им да умрат, а ако нямат - самите те да умрат.

2021.09.22 | 23:08

4
Кърлеж
Анчо

2021.09.22 | 21:57

3
Няма ли кой да хване тези брокери, вегетераните се опитват да спасят пилето
Анадолските манафи

2021.09.22 | 19:28

1
Заслужават същото нещо-някой да им напълни задните части със сачми и морска сол.

Добави коментар

Водещи новини