Международна акция с ГДБОП: Разбиха мащабна група за финансови измами

  • 13 май 2021 09:33

  • 4038
  • 4
Международна акция с ГДБОП: Разбиха мащабна група за финансови измами
© МВР (архив)

На 11.05.2021 г. следователи от отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура и служители на ГДБОП участваха в международна операция по неутрализирането на организирана престъпна група за измами при търговия с „бинарни опции“ и други финансови инструменти.

В съвместните действия по неутрализирането на престъпната мрежа се включиха полицейски и съдебни органи на територията на 7 държави - ФР Германия, Северна Македония,  Испания, Полша, Швеция, Израел и  България. Действията бяха координирани от Агенцията за правно сътрудничество на страните от ЕС - Евроджъст.  На територията на България в процесуално-следствените действия се включиха разследващи екипи от Германия.

Нови арести по разбита ОПГ за мащабни измами за милиони

Досъдебното производство е образувано от Главната областна прокуратура - Кобленц – Централен орган за киберпрестъпност в Кобленц, Германия.  Според събраните до момента доказателства общата щета, нанесена на измамените от групата, възлиза на 30 милиона евро.

В изпълнение на Европейска заповед за разследване (ЕЗР), издадена от прокуратурата в Кобленц, на територията на градовете София, Мездра и Варна са претърсени са 21 адреса – колцентрове,  офиси на дружества и жилища.

Иззети са 68 компютърни системи в различни конфигурации, 43 носители на памет, 19 мобилни телефона, ценности, множество банкови и други документи, относими към воденото разследване в Германия. Иззетите веществени доказателства ще бъдат предадени на разследващите органи в Германия. 

Задържани, съгласно издадените 5 Европейски заповеди за арест, са 5 лица, в т.ч. двама чужди граждани. Сред тях е и ръководителят на групата – израелски гражданин, който опитал да напусне страната в посока  Гърция. У него са намерени наркотични вещества, за което му е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Окръжен съд – Благоевград.

Останалите четирима са задържани за срок до 72 часа, ще бъдат внесени искания за „задържане под стража“ на всеки от тях.

Радина Лазарова
4038 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.05.13 | 12:38

1
ти предаде ли своите златни нактити на Борисов? Предавай да не те пребията момчетата от Делта Гард.

2021.06.08 | 14:34

4
Бравооо сега Борисов, Пеевски, Доган, П Домусчиеви, Милен Велчев, Костов, Марешки, Маргините, вълка, ТИМ, Трейс, Градус, пашата, делта гард Митко-КАРАТИСТА, пепи еврото, Горанов, Караиванов, Каракачанов, Валери Симеонов

2021.06.08 | 14:33

3
А Маргините маджп, пашата делта гард Митко-КАРАТИСТА, Пепи-еврото, ТИМ кога
Starlasgiba

2021.05.15 | 04:42

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини