Разбиха банда, изнудвала длъжници чрез заплахи и побой

01 април 2021 15:00

© Булфото (архив)
2024 1

Неутрализирана е организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи за убийство и физическо насилие на лица, задлъжнели към кредитно дружество, обявиха на брифинг от държавното обвинение, предаде репортер на Novini.bg. Това е втора разкрита престъпна група "събирачи на дългове" за седмица.

В последната година на пандемия най-уязвими са малоимотните и слабограмотните. Тези хора са имали нужда от пари и са се обръщали към фирмите за бързо кредити. Престъплението започва, когато кредитите започват да се събират по силов начин, заяви Валентина Маджарова, изпълняващ длъжността ръководител на Специализираната прокуратура.

По няколко сигнала е образувано досъдебно производство на 30 март. Проведени са разпити и на 31 март се пристъпи към реализация. В хода на действията по разследването бяха задържани над 20 лица, иззети бяха множество доказателства, проведени бяха разпити и на други лица в качеството им на свидетели. Привлечени към наказателна отговорност са 10 лица, едно от тях като лидер на престъпна група. Повдигнати са им обвинения за изнудване, уточни Маджарова.

Голяма част от членовете са с предходни криминални регистрации, осъждани са за престъпления против личността и против половата неприкосновеност. Повечето от членовете на групата се намират или в трудовоправни или гражданскоправни отношения с фирма за бързи кредити, добави тя.

Разбиха ОПГ за изнудване и побоища над кредитни длъжници. Ръководител била жена

Максималната стойност, която е отпускана, е около 1000-1200 лева, с 15-20% лихва, в зависимост от срока за връщане на парите, каза директорът на ГДБОП Любомир Янев.

Има много пострадали от действията на групата, които се изразяват в нанасяне на телесни повреди, изнудвания и принуди. Групата е действала на територията на София, Дупница, Бобов дол и Радомир, съобщи той.

Има данни, че членове на групата са действали по набирането на лица, които продават гласовете си срещу заплащане, посочи Янев. Валентина Маджарова добави, че при акцията по задържането на членовете на бандата са открити списъци с личните данни на много длъжници.

 

 

 

Novini.bg
2024 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Kathleena23

2021.04.10 | 03:53

1
­­В­и­­ж­т­­е­­­ ­м­­о­я­­т­а­­ ­т­­и­­­й­­н­ ­­п­у­­­т­­к­­­а­­­ ­-­­ ­­­W­­W­W­.­B­­G­1­7­­­.­­­C­L­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини