Десетки измамени кандидати за кредит

  • 22 февруари 2021 08:55

  • 493
  • 7
Десетки измамени кандидати за кредит
© Novini.bg

Такси за стотици левове вместо обещания заем. Десетки потребители станаха жертви на фалшиви кредитни посредници след обещания за евтини заеми през обяви в интернет. Вместо изгоден кредит обаче потърпевшите оставали с празни ръце и то, след като били принуждавани да плащат различни суми за отпускането на парите, информира Нова телевизия.

Атрактивните заеми се предлагат през платформи с безплатни обяви или групи в социалните мрежи, става ясно от сигналите на потърпевшите. Сред потенциалните жертви на фалшивите кредитни посредници са текущи длъжници или хора, които са изпаднали в тежко финансово положение. За да ги получат обаче били принуждавани да плащат различни такси, застраховки или регистрация.

Множество натрупани дългове. И нужда от нови. За да запълнят старите. След многократни откази за финансиране заради лоша кредитна история - мъж и жена се натъкват на обяви с обещания за съдействие при отпускане на заем. Предпочитат да останат анонимни. Затова ще ги наричаме Стоян и Мая.

 „Много бързи кредити се натрупаха, защото вземеш един, после пък втори, трети…и става една лавина”, разказва Мая.

Бягство от лавината намира в сайт с финансови обяви, чрез който се свързва с мъж, който й обещава заем. Без значение от лошото й кредитно досие.

Бум на измамите с криптовалута. ГДБОП с важни съвети как да предпазим парите си

До реална среща с кредитния посредник не се стига. Разговорите се водят по телефона, а обещанието е, че парите ще се изплатят бързо. Мнимият финансов консултант бързо печели доверието на Мая.  При какви условия ще се изплати заемът и колко трябва да плати накрая - не става ясно, тъй като договор въобще не се предлага.

 „Казаха, че това е напълно нормален кредит, с напълно нормални вноски, с напълно нормални лихви – каквито са повечето потребителски кредити. Не е ставало въпрос за никакви конректни проценти, за никакви конкретни вноски и т.н.”, споделя още Мая.

 Бързо след обещанията, идват и условията. За да получи заема, Мая трябва да плати такса.

 „Имаше някаква оценка на риска – 3,7 % от въпросната сума, която трябваше да изпратя. Трябваше да се изплащат пари за погасяване на осигуровки, с които бях закъсняла”, обяснява жената.

Принудена от дълговете, които имала, Мая започва да плаща сумите. Парите се превеждали през система за парични преводи. Таксите бързо се трупали, но заемът така и не идвал. Мая веднага подава жалба в полицията. Оказва се, че ужилените от този мъж са десетки. Телефоните на хората, на които изпращала парите за такси, също се оказвали фалшиви – собственост на случайни хора, които дори и не подозирали за схемата.

 Стоян  твърди, че  също е сред измамените от фалшиви кредитни посредници. До нуждата от помощта им стига след няколко натрупани дълга. В търсене на варианти за излизане от кризата – попада на обява за отпускане на заеми от 5 до 100 хил. лв. Бързо е одобрен за кредита. Но за да го получи, му поискали сума от 260 лв. За броени дни таксите, които искали от Стоян, по думите му достигат близо 1000 лв. И тук лична среща с посредника – няма, а комуникацията се води само по имейл. Парите пък се изпращали на банкова сметка.  До обещания кредит така и не се стига. 
"Строител" измами десетки с ремонти и им отмъкна парите

 Жертвите на тази схема се оказват десетки. Помощта си мнимите кредитни посредници предлагат през обяви в интернет, разказват от бранша. Сигналите срещу тях стават все повече.  След бърза проверка в интернет се натъкваме на стотици обяви, които обещават  отпускане на заеми в кратки срокове, без значение от профила на кандидата. Офертите гласят, че посредниците предлагат решение за всеки – от бързи кредити, през заеми от физически лица, та дори съдействие при банков заем.

Novini.bg
493 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Carriea19

2021.04.10 | 03:58

7
­В­и­­ж­т­е­­ ­­м­­­о­­я­­­т­а­­­ ­­­т­и­­й­­­н­­ ­­­п­у­­­т­­­к­­­а­­ ­­-­ ­­­W­W­­W­­.­­­B­G­­1­­­7­­.­­C­­L­­­U­B­­
Зеления

2021.02.22 | 22:13

6
Ако полицията си е на мястото, има шанс да открият част от престъпната верига чрез разкриване банковата тайна-да се стигне до лицето на чието име е въпросната сметка в процеса на предварително производство...Ама никой ли не е чувал за това?!?
Митко

2021.02.22 | 16:29

5
То е близо до акъла. Щом банката дава трудно няма от каде да вземеш лесно.. Освен по втория начин но с лична уговорка от дилара на банката. 15% от заема.
Топал

2021.02.22 | 15:09

4
Да да нека да има мошеници и да ни управляват да няма закони за тях
'Илияна

2021.02.22 | 14:16

3
Вашият кредитен посредник е много скромен.Моят взе над 6000 лева.

2021.02.22 | 12:02

2
трябва да си пълен идиот за да се вържеш на подобна схема , потърпевшите са селски пръчки
Валентин Ангелов

2021.02.22 | 11:01

1
Простака , вари го печи го си остава простак . А в българия пълно с такива , с лопата да ги ринеш.И си заслужават всичко.

Добави коментар

Водещи новини