След Новогодишните празници, нова телефонна измама набира скорост в страната

11 януари 2021 18:48

След Новогодишните празници, нова телефонна измама набира скорост в страната
© Pixabay
5081 0

Дори във време на пандемия, телефонните измамници не спят. Novini.bg, попадна на нова измамна схема, в която, мъж с провинциален акцент, звъни на случайни мобилни номера и се представя за служител от адвокатска кантора, колекторска фирма или просто "съдебен отдел - София".

За схемата, се оказа, че има сигнали от месец октомври 2020 година, като в един от най-известните български форуми, има десетки сигнали за опити за измама от телефонни номера 0886 849 378 и 0885 827 406. В повечето случаи, мнимите събирачи на вземания, се представят от името на несъществуваща варненска адвокатска кантора, но има и случаи, като този, на който станахме свидетели днес, в който, същият мъж се представи за служител на един от големите колектори. Бърза справка, установи, че от колекторската фирма, нямат такива мобилни номера, а също така, нямат представа, че някой се представя за техен служител. Телефонните номера на измамниците пък, не могат да бъдат набрани, за да се установи връзка с тях.

Вкараха в затвора адвокатка и дъщеря ѝ, участвали в банда за имотни измами

Гражданите да бъдат мнителни към случайни телефонни позвънявания, съветват специалисти. Дори да бъдат потърсени от колекторска фирма, има протокол, който служителите на тези фирми спазват. Също така, сигнал за измама е, ако, гражданинът получи указания за превод на лична банкова сметка или към физическо лице чрез някоя от популярните мрежи за разплащания.

Фирмите за събиране на вземания, работят само с официални фирмени сметки, а плащания се извършват, след подписване на споразумение, което, длъжникът получава по куриер, обясняват още вещи в бранша.

Novini.bg
5081 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини