Ученици са с тежки изгаряния след излагане на UV лампа в клас

  • 05 януари 2021 20:47

  • 6008
  • 8
Ученици са с тежки изгаряния след излагане на UV лампа в клас
© Кадър: Нова телевизия

Четири деца са с кожни изгаряния, след излагане на UV лампа в клас. Учениците са в 3-ти клас, в училище в село Бистрица. Лампата била дарена от родител вчера, след като децата от началния курс отново се върнаха в клас. Такъв тип уреди се използват за дезинфекция.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31726

Опитът да се опази здравето на децата обаче довела до изгаряния. Две от децата, които са били на първия чин, най-близо до лампата, са и с най-сериозни поражения, съобщава Нова телевизия.

UV лампи срещу коронавируса има в столично училище

Вчера след училище те са били със силна болка в главата и очите. Другите две са пострадали по-леко, но са на медикаменти. Самата UV лампа, според ръководството на училището, е била включена само около час в стаята. Според част от децата – в продължение на часове. Директорът се извини за случилото се, а родители се колебаят чия точно е вината.

За сина на Гергин Станиславов първият учебен ден след дългата пауза бил изпълнен с еуфория. „Прибра се в доста добро настроение, радостен. Вечерта след 23,30 часа се събуди, необичайно за мен, плачейки мъжки сълзи. Не можеше да си отвори очите, доста зачервен в лицето, съответно с изгаряния на кожата, изгаряне на очите, оттам възпаление, болки”, споделя бащата на пострадалото дете.

Заедно със съпругата му започнали да търсят отговор защо детето се чувства зле в групата, с която общуват с останалите родители от класа. „Беше написано, че през целия ден е била поставена UV лампа, кварцова предполагам, и през всичките учебни занятия тя работела”, каза Гергин. Други две деца са с по-сериозни поражения, защото са били по-близо нея. Като синът на Мария Мирчева. От ръководството на училището поднесоха извинения на родителите за случилото се. „Вчерашния ден , знаете, беше първият работен ден за новата учебна година, първия учебен ден за децата от доста време насам. И под влияние на тази еуфория не сме обърнали достатъчно внимание, за което пък се извинявам”, заяви Снежана Нешева, директор на 192-ро СУ „Христо Ботев” в село Бистрица.

Според нея лампата е се е озовала в класната стая, след като майка на едно от децата я дарила, без да уведоми ръководството.

„Имало е учители, разпечатано е кашончето с лампата след 4-тия час, според докладите, които ми предоставиха учителите, които са влизали в тези часове. Просто явно учителят не е бил запознат с действието на това устройство и не е обърнал внимание, че лампата остава включена”, обясни Нешева.

На този етап наказания няма да бъдат налагани. Учителят на децата е бил за първи път с тях, след като предишната им класна е напуснала от страх да не се зарази с вируса.

 

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
6008 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2021.01.06 | 06:41

8
ТЕ учителите никога не са виновни. Все дават пример как се лъже .
Lissa

2021.01.06 | 00:55

7
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
.

2021.01.05 | 23:28

6
Тези хора нямат елементарни знания по физика - тези лампи се включват само в отсъствие на хора!!! Дори в детската градина имахме такива лампи и не се пускаха децата преди д се изгасят лампите!!! Прост народ - слаба държава!

2021.01.05 | 22:16

5
СКРИЙ СА МА!

2021.01.05 | 22:14

4
МАЙ ЩЕ ТРЯБВА ЗАПОВЕД И ЗА ЗАБРАНА НА ВСИЧКИ МЕТОДИ ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ ИЗВЪН РАЗРЕШЕНИТЕ!
Pe60_K1rka7a

2021.01.05 | 21:47

3
аз предлагам за 24ч да оставят лампата включена в учителката стая заедно с всички преподаватели, директорката, зам директора и най-вече МАКЯТА дето я е донесла
Болярин

2021.01.05 | 21:32

1
Жалко за децата, след такава лампа заминават очните ябълки- обречени са повечето в стаята на кьоравост след 3-4 години. Дано поне от тези деца да остане читаво
Коко

2021.01.05 | 21:34

2
то и да са кьорави, има процедура след подобна лампа. но братле- хващат меланом на кожата.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини