Измамници точат пари с фалшиви профили! Правят се на Плачков и Софка!

  • 21 ноември 2020 19:33

  • 2541
  • 1
Измамници точат пари с фалшиви профили! Правят се на Плачков и Софка!
© Фейсбук

Последната седмица един от светските скандали се оказа грозна онлайн кражба с името на поета и певец Калоян Димитров – Балан, пише "Телеграф". Измамник, криещ се зад фалшив профил на твореца, отговаря на съобщения и иска пари. Схемата бе разобличена от истинския артист в официалния му профил в Инстаграм.

Реалният профил на Калоян във Фейсбук е блокиран от недоброжелателите му, за това той не може да види публикуваното съдържание, както и да осъществи комуникация с “двойника” си. “Приятели, от няколко дни имам фейк профил във Фейсбук, който изнудва хората за пари. Не е шега работа, мен ме е блокирал и не мога да го докладвам, но ви моля да го направите. Намерете го… Благодаря ви”, пише Димитров в Инстаграм, където пуска скрийншот на потърпевша почитателка.

Впечатление прави доброто оформление на лъжливата страница – името на Балан е изписано правилно, а избраната профилна снимка е актуална, т.е. подвеждаща за меломаните. В подобен сценарии бе забъркана и Ромския славей Софи Маринова. До 8 милиона долара могат да спечелят феновете й, които отбележат месеца на раждането си под пост, публикуван от профил в социалните мрежи с нейното име. Томболата, която по дефиниция трябва да избере победител, се оказва измама, предупреждава самата изпълнителка на „Един за друг“.

Гущерова пропищя от фалшиви профили

„Скъпи фенове и приятели, това е измама“, написа Маринова от единствения си официален профил в Инстаграм. Тя предупреди, че измамниците обещават не само големи суми пари, но и заблуждават, че те ще бъдат изплатени до 10 минути след обявяването на името на „победителя“. Самата игра се корени в това фенове да изпращат като съобщение на лъжливия профил месеца, в който са родени. Според него се определя и каква сума могат да спечелят, като септември се оказва най-доходоносен от всички.

Измамниците призовават също така последователите на Софи Маринова да споделят публикацията, за да достигне тя до повече хора, като твърдят, че всеки, който го стори, ще получи карта за подарък и „големи пари“. „Победителят ще може да спечели кола и къща“, твърди се още в написаното от профила менте на Софка. Това не е първият път, в който Софи става жертва на злоупотреба с името й онлайн. Преди две години Маринова обясни, че отново чрез фалшиви профили в социалните мрежи недоброжелатели са просели пари от нейни близки, приятели и колеги.

Ментета се опитаха да изкарат пари и от актьора Веселин Плачков. „Който от вас има лична страница, свързана с бизнеса му или с това, с което се занимава и иска да я популяризира/ рекламира – нека да ми пише коментар под публикацията“, гласи съобщение в страницата на фалшивия профил.

Затова алармира самата звезда от сериала „Пътят на честта“. „Само да информирам, че този профил не е мой. Сега ще бъде докладван“, заяви Плачков. Приятели и фенове на актьора също дадоха заявка, че ще докладват фалшивия профил. Разликата между него и оригинала е една буква. Измамникът се подвизава като Vesselin Plachkov.

Фалшиви профили на ген. Мутафчийски плъзнаха във фейсбук

С фалшиви профили през последните месеци се оказаха още певецът Орлин Горанов и тв водещият и продуцент Иван Христов. За измамата с Горанов съобщи Ани Халваджиян, след като получила покана за приятелство от непознатия собственик на акаунта. „Усъмних се, попрегледах, попитах, не е той, сори!", обясни Халваджиян в социалните мрежи.

За две седмици и половина човекът зад него е успял да набере над 2000 приятели, сред които и колеги и приятели на изпълнителя на „Светът е за двама“ от шоубизнеса като Катето Евро, журналиста Георги Тошев, продуцента Маги Халваджиян, Венета Райкова, Стефания Колева, Нети, Джулиана Гани, Лорина Камбурова, музикалния продуцент Саня Армутлиева и мн. др. Иван Христов и семейството му през лятото също пропищяха от измамник в интернет, който се представя за него.

Измамникът копирал данните на продуцента, публикувал негови снимки, а профилът, който изглежда досущ като автентичен, бързо събрал над 2000 приятели, повечето популярни личности, които се хванали на измамата.

Емануела плюе колежки от фалшиви профили

Хакери отново погнаха рапъра Тото от „СкандаУ“. Изпълнителят на „Чужди усмивки“ алармира, че някой се е опитал да му влезе в профила в Инстаграм.

Това стана ясно от последното му стори в социалната мрежа, където той предупреди хакерите да спрат, защото вече разполага с IP адресите им. „Спрете се вече, бе, колко пъти да ви казвам“, заяви 29-годишният Йонислав. От публикацията му разбираме още, че това съвсем не е първият път, в който някой се опитва да му влезе в профила. „Зор, не спряхте се значи. Зор да влезе на Тото в Инстаграма. И к'во ще видите толкова? Какво? Ще ми го вземете и ще кажете „Тото, дай 10 000 лева“? Знаеш ли кога? Ще си направя нов. Получавам кодове, IP адресите ви и знам къде живеете вече“, закани се на недоброжелателите певецът.

Novini.bg
2541 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lissa

2020.11.22 | 00:56

1
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com

Добави коментар

Водещи новини