БАБХ спря дейността на незаконен развъдник в Белослав, в който е родено кучето Рая

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) разкри и спря дейността на незаконен развъдник за кучета в гр. Белослав, област Варна, в който е родено и чихуахуато Рая, съобщиха от агенцията.

Тримесечното куче, заловено в Норвегия, беше заплашено от умъртвяване, тъй като е било с невалиден български паспорт. Обектът не е регистриран като животновъден, собственикът е физическо лице и извършва развъдна дейност на кучета от породата чихуахуа /без родословие/ нелегално, като ги предлага в интернет.

След молба на Жан-Клод Ван Дам властите връщат българско чихуахуа от Норвегия

В постройки в частния имот на собственика инспекторите са констатирали 23 кучета - 17 възрастни за разплод и шест малки. Животните са отглеждани в примитивни условия, без да се полагат за тях адекватни грижи, без ветеринарномедицинско обслужване.

Кучетата не са идентифицирани и ваксинирани, съгласно законодателството. На собственика е издаден акт за незаконна развъдна дейност, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност. Съставени са и четири акта на ветеринарния лекар, издал фалшивите документи на кучето Рая.

БАБХ търси съдействие от неправителствените организации, които да поемат грижите за кучетата от Белослав и да съдействат за осиновяването им. Всички констатирани от контролния орган нередности и обстоятелства ще бъдат предадени на прокуратурата за последващи действия по компетентност.

 

Коментари

  1. 2020.10.23 | 20:52
    да се обърне за помощ към някоя от фирмите, предлагащи дивеч на пазара - чи-хуа-хуа могат да минат за зайчета...
  2. 2020.10.23 | 20:39
    Поръчковото БАЦХ отново тормози.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Криминално

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет