За един ден са проверени над 300 работодатели за работници без договор

За ден 220 инспектори по труда са проверили над 337 работодатели за работници без договор, съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Проверките са били извършени на 21 септември сред работодатели, при които в последните три години са били установявани случаи на работа без трудов договор повече от веднъж, както и за които в последните дни са постъпили сигнали, че използват недеклариран труд.

Глобите за нарушение на трудовото законодателство варират между 1500 и 15 000 лв.

По първоначални данни са заварени да полагат труд 102 лица без трудов договор при 45 от проверените работодатели, допълниха от агенцията.

Единични са били установените случаи на работа без трудов договор при работодатели, които вече са били санкционирани за такова нарушение.

С проверките е започнала за България Седмицата на действието, която се провежда в рамките на Европейската кампания за деклариран труд. Тя се организира от Европейската комисия чрез Европейската платформа за справяне с недекларирания труд.

Хванаха петима работници от "Илиянци" без трудов договор

Организацията у нас е възложена на Инспекцията по труда с активното партньорство на други държавни институции и всички национално представителни организации на работниците и служителите и на работодателите.

периода 21 септември - 01 октомври 2020 г. Инспекцията по труда организира и онлайн срещи с ученици, за да обясни правата им при започване на работа, както и какви ползи им носи декларираният труд.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Криминално

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет