Стана ясно какво е отровило рибата в Марица

Преустановено е замърсяването на река Марица.

Тази сутрин е извършено повторно пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено. Показателите от Градски колектор-1 са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени вещества – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени вещества – 29 mg/l, съобщиха от пресцентъра на Регионална инспецкия по околна среда и води-Пазарджик и Басенова дирекция "Източнобеломорски район". Бяха взети водни проби от отпадъчните води на инсталация за преработка на отпадъци в промишлената зона на Пазарджик, от двата градски колектора на ул. "Заводска" и от отпадъчните води на предприятия за преработка на хартия в село Главиница, община Пазарджик. Проверени са още три промишлени обекта в индустриалната зона, за които се установи, че в момента не заустват отпадъчни води в канализационната система с водоприемник река Пишманка, локализирана като участък на замърсяването.

Мъртва риба изплува от река Марица

Във водите й са установени пластмасови мленки от преработка на полиетиленови отпадъци. Резултатите от взетите водни проби от реката и двата градски колектора сочат инсталацията за преработка на отпадъци на „Екоинвест”ЕООД за източник на замърсяването. Установено е превишение в пъти над пределно допустимите концентрации (ПДК) на вещества в производствените отпадъчни води на обекта по На редба 7, за реда и начина за заустване на отпадъчни води в канализационните системи. Превишени са следните показатели: химическа потребност от кислород (ХПК) – при норма 700 mg/l, пробите показват 2322 mg/l, или 3 пъти над ПДК. А нормата за неразтворени вещества е превишена 16 пъти. При норма 200 mg/l, са измерени 3140 mg/l. Високи стойности на тези показатели са установени и в градския колектор, който отвежда отпадъчните води от „Екоинвест”ЕООД / ХПК - 2940 mg/l и нерезтворени вещества - 5392 mg/l/. Анализът на данните сочи за преминало залпово замърсяване от този обект. От вечера следобед „Екоинвест”ЕООД преустанови производствената си дейност, свързана с формиране на отпадъчни води.

Разследват мъртвата риба в река Марица

Припомняме, че от вчера ксперти от РИОСВ–Пазарджик, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР) и Регионалната лаборатория към ИАОС проверяват сигнал за мъртва риба в река Марица, под моста на с. Огняново. Директорът на РИОСВ Костадин Гешев незабавно сформира екип от експерти и беше извършено щателно обследване на района за следи от източници на замърсяване. За инцидента бяха уведомени окръжният прокурор на Пазарджик, директорът на ОД на МВР и директорът на ОДБХ, за вземане на проби от умрялата риба и установяване причините за смъртта й. Образувано е досъдебно производство.

Коментари

 1. 2020.01.27 | 07:36

  А, САМО това ли е ПРИЧИНАТА, ДРУГИТЕ РЕКИ вливащи се в "Марица", ПРОВЕРЕНИ ли са????????????????

 2. 2020.01.26 | 23:05

  Има ли още балъци,които защитават правителството за безхаберната им ,,екологичната" политика...

  1. 2020.01.27 | 05:32

   Има ли още тъпанари, които си мислят, че правителството носи отговорност, за всеки простак или малоумник в държавата, който не спазва правилат и закони, защото БКП-БСПрестъпници, 60 години ни учиха на това ?!

 3. 2020.01.26 | 20:46

  Вече са ги глобявали 2-3 пъти, полза няма.
  Трябва наистина солидна глоба да им се наложи, примерно 1 милион.
  Не могат да ги платят, фалират и им се конфискува имуществото.
  Друго решение няма, ще продължават да си правят каквото си искат до безкрай.

  1. 2020.01.26 | 21:40

   Защо глоба???Това е Престъпление!!!!!!!!!!

 4. 2020.01.26 | 20:44

  Отнемате им лиценза, глобявате ги, и ги затваряте. Така се работи в Европа, само че тук не е Европа. Гешев, имаш широко поле за действие за да се докажеш пред всички плювалници.

 5. 2020.01.26 | 19:34

  И какво име има фирмата, дето предизвиква екологична катастрофа? ЕкоИнвест! "Еко" за пред хората, иначе си вършат мръсната работа и замърсяват природата без да им дреме. Най-много една глобичка да платят и така ще се забрави!

 6. 2020.01.26 | 19:04

  внасят боклуци, изливат в реката боклуци, виновни няма, офффф

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Криминално

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет