Прокуратурата с нови разкрития за взрива, причинен от Веселин Димитров

  • 16 януари 2020 13:39

  • 5870
  • 3
© Булфото (архив)

Обемен взрив с последващ пожар е причина за двете жертви и значителните материални щети в блок 302 на кв. „Владиславово“ във Варна. Той най-вероятно е предизвикан от висока концентрация на газ пропан-бутан и бензин. Категоричен отговор за това обаче ще даде комплексната експертиза в областта на химията и взривното дело. Тя е възложена на специалисти от лабораторията на Специализирания отряд за борба с тероризма в София.

От нея се чакат и отговори на въпросите какви вещества са използвани за взрива и за последвалия мощен пожар, направил негодни за обитаване два апартамента и нанесъл щети и на други домове във входа. Това обяви днес на брифинг окръжният прокурор на Варна Красимир Конов, в който участва и заместник-директорът на ОД на МВР комисар Андрей Ангелов.

На 15 януари 2020 г. – два дни след взрива с последвалия пожар в апартамент 24 във вход 3 на блок 302, един от обитателите там – Веселин Димитров, е трябвало да напусне дома след издадена заповед за незабавна защита от домашно насилие на Варненския районен съд. Тя е била поискана от съжителката на Димитров, която в края на миналата година след упражнено от него насилие е настанена в кризисен център. Заповедта е с дата 6 януари 2020 год., а изпълнението е било незабавно. Полицейски служител се свързал с Димитров, който обещал да не създава проблеми при напускането на апартамента, собственост на съжителката му.

Прокуратурата разполага със свидетелски показания, че дни преди взрива бившият полицай се е снабдил с около 11 литра газ пропан-бутан и около 30 литра бензин. Това се е случило в началото на месец януари. Смята се също, че той се е барикадирал в дома с мебели и така детонацията от взрива е била още по-силна. Ударната вълна е избила стената между двата апартамента, като е нанесла огромни разрушенияи и на съседския. Там бе намерено овъгленото тяло на едната жертва.

 

Няма данни взривът във Варна да е от боеприпаси, заяви Младен Маринов

 

При назначените две съдебномедицински експертизи са иззети проби от двете овъглени тела, които са предоставени заедно със сравнителен материал в биологична лаборатория за провеждане на изследване по метода на ДНК- профилирането. Заключението ще даде категорична информация за самоличността на загиналите.

 

Издирваният Веселин Димитров е загинал при взрива във Варна

 

Косвените доказателства по разследването обаче говорят, че най-вероятно второто овъглено тяло е на самия Веселин, отговори на журналистически въпрос окръжният прокурор Красимир Конов. Както е известно, бившият военен и полицай беше обявен за общодържавно издирване.

Поставените въпроси пред експертите от назначената пожаротехническа експертиза ще дадат отговор на въпроса за огнището на пожара.

До момента са извършени 14 огледа и са разпитани 20 свидетели.

Продължават активните действия по разследването.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5870 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Тест

2020.01.17 | 13:40

3

Тоя смотан чукундур толкова ли е искал да се овъгли. Психичните проблеми на някои са от раждането.

2020.01.16 | 16:47

1

Долен изpog, защо уби хората, които нямат нищо общо? Ти си тepopucт и масов убиец. Какво ще кажеш на близките на жертвите си!? Овъглени докато спят...

2020.01.16 | 17:20

2

Тъп, ти прочете ли, че едното овъглено тяло е неговото.

Добави коментар

Водещи новини