Ето каква е целта на новата СПАМ атака

Явор КолевЯвор КолевКомисар Явор Колев е роден на 14 април 1964 година в семейство на научни работници. Колев  учи в, шеф на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП, разкри подробности за новата СПАМ атака, предаде репортер на NOVINI.BG.

"Ако потребителите са отворили имейл, който съдържа прикачен файл, трябва незабавно да сканират компютъра си с антивирусна програма или да инстализират лицензирана софтуер система. Съветвам ги и да променят всички свои пароли", заяви Колев.

 

 

Той обясни, че се работи активно, за да няма подобни атаки, но поясни, че те за съжаление съществуват и стават извън границите на страната.

СПАМ атаката е от вчера - 14.01.2020 година и цели да достигне до всеки един, който използва електронна поща.

По думите на Колев целта на СПАМ атаката е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства.

Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция  - в случая Министерството на вътрешните работи.  Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: opp@mvr.bg, наименован „Пътна полиция МВР“,  и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

 

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака

 

Такава практика в МВР обаче не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно.

По време на брифинга Явор КолевЯвор КолевКомисар Явор Колев е роден на 14 април 1964 година в семейство на научни работници. Колев  учи в обясни още, че полицията е влязла във връзка с германската компания и тя е помолена  да се прекрати атаката с тяхно съдействие. По думите му не са били "хаквани" имейл сървъри на МВР, а е използвана програма, която да генерира електронни съобщения с адрес наподобяващ този на вътрешното министерство.

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.  

Към този момент не е ясен броят на пострадалите интернет потребители.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Криминално

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет