Бедни жители на "Филиповци", "Орландовци" и "Факултета" са продавали бъбреците си в Турция за пари

  • 13 септември 2019 13:44

  • 3991
  • 3
©

Представители на Специализираната прокуратура и ГДБОП разкриха подробности за акцията, при която бяха задържани четирима души, участвали в схема за набиране на донори на бъбреци от страната ни в Турция.

На границата с Турция във вторник са арестувани двама души, които са сочени за организатори и още двама, които са склонили да станат донори. Каналджиите набирали донори на бъбреци, които били продавани на тежко болни наши сънародници в Турция. Нуждаещите се от органите трябвало да платят по 60 000 евро. Трансплантациите се извършвали в Турция, където били представяни фалшиви документи за роднинска връзка между донора и реципиента. Операцията е струвала между 20 000 и 25 000 лева.

Останалата част от групата се е занимавала с директното набиране на хра. Те са изготвяли необходимите документи за Турция, където единствените условия са двете лица да са в роднинска връзка. Цените за тези услуги са били между 50 000 и 100 000 лева.

"Изказваме голяма благодарност на ГДБОП за успешната акция. Касае се за трудноразкриваемо престъпление, при което недоволни няма, касае се за даряване на живот". Това заяви Димитър Петров от Специализираната прокуратура по време на пресконференция, предаде репортер на Novini.bg.

При операцията са иззети мобилни телефони и международни паспорти.

"Членовете на групата са четирима - трима мъже и една жена, криминално проявени. Случаят е интересен, тъй като няма недоволни. Разкриването на групата е било сложно. Лицата са с българско гражданство, едно от лицата с двойно. Въпреки, че лицата не са работили, те са демонстрирали висок стандарт на живот. Някои от лицата са закупили апетитни имоти на тяхно име. В Турция са се представяли фалшиви документи за роднинска връзка, както и удостоверения за такава. Ръководителите на групата лично са водили рецепиентите в клиника в България, където са се правили кръвни изследвания, като целта е била да съвпадат кръвните групи. В Турция се е правел тест за съвместимост. Има случаи, в които тестът е бил отрицателен. Тогава той се е връщал в България. Пари са се давали само след извършване на трансплантацията. Донорите са били хора от малцинствени групи с нисък социален статус и големи финансови задължения. Те са живеели в кварталите "Филиповци", "Орландовци" и "Факултета" в София", разкри Сийка Милева от прокуратурата.

Не е изключено да се установи, че назад във времето и други лица са продавали органите си, чрез групата, добави Любомир Янев, който е зам.-директор на ГДБОП.

В медицинските заведения не са били наясно за престъпната схема, уточняват разследващите.

Работата по случая продължава.

Мая Йорданова
3991 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
к

2019.09.13 | 17:19

3

Да се чудиш кой иска бъбрек от мангал алкохолик и наркоман.

Брат*чед от ФакултетУ

2019.09.13 | 15:49

2

Защо бе КостУФ, бре Ай дук, защо докара ни до тук!?

2019.09.13 | 15:12

1

Мързела и липсата на образование водят до там.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини