Гл. комисар Николай Николов: Рискът от пожари в страната е висок

  • 13 август 2019 12:09

  • 608
  • 2
Гл. комисар Николай Николов: Рискът от пожари в страната е висок
© МВР

Продължават усилията за овладяване на обстановката и те са насочени в  няколко направления. Във връзка с пожара, възникнал в депо за отпадъци край Шишманци, община Раковски, на първо място е контролът на въздуха – контролът е от страна на РИОСВ и действията са съобразени с посоката на вятъра;  в момента измервателната станция се намира в с. Болярино поради обстоятелството, че вятърът е в тази посока.

Не са отчетени критични нива, опасни за живота на хората, но е уместно да бъдат уплътнени прозорците и вратите, докато не дадем знак че обстановката е напълно  безопасна, за да избегнем дискомфорт, уточни гл. комисар Николов, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По отношение на контрола на въздуха – следобед се очаква смяна на посоката на вятъра в югоизточен и следователно ще се включи нова контролна  станция за следене на показателите на въздуха, като затварянето на прозорците предварително е съгласувано.

На второ място е контролът на пътния трафик на магистрала „Тракия“: от двете страни на движението - към София и посока Бургас са разположени екипи на пътна полиция, които имат задача своевременно да уведомят още от Пловдив или от Стара Загора, ако видимостта бъде намалена.

Относно усилията за погасяване на пожара – осигурено е достатъчно количество вода, както и земна маса за затрупване и изолиране на горенето и достъпа на кислород, на разположение е необходимата техника, като ръководството на завода има готовност да осигури и допълнителна. За състава, който работи на терен втори ден са осигурени нормални условия на работа – храна, вода, дезинфектанти, противоотрови.

Във връзка с пожара между хасковските села докладите сочат, че огънят е под контрол, но усилията ще продължат съвместно с доброволци и формирования от МО за пълното му  погасяване.

Тежка е противопожарната ситуация и съответно опасността за територията на цялата страна, всички трябва сме внимателни, за да не предизвикваме пожари. Ако забележим възникнал огън, своевременно трябва да уведомим, за да се предприемат бързи и адекватни мерки, обобщи още директорът на ГДПБЗН.

Радина Лазарова
608 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.08.13 | 14:52

2

Защо сме най-бедни и най-лошо живеем в цяла Европа ? 
Защо сме на дъното на всички класаций ?
Отговорът е защото сме прости , нехаеме за кого гласуваме ако вобще гласуваме.

2019.08.13 | 13:18

1

Да бяха купили самолети и хеликоптери за борба с пожарите, а не ф16.

Добави коментар

Водещи новини