ГДБОП задържаха 4-ма мъже, занимавали се с онлайн сексуална експлоатация на деца

  • 02 август 2019 10:46

  • 2411
  • 1
 ГДБОП задържаха 4-ма мъже, занимавали се с онлайн сексуална експлоатация на деца
© Pixabay

Служители на специализираният отдел ''Киберпрестъпност'' при  ГДБОП, под наблюдението на прокуратурата, пресякоха престъпната дейност на четирима мъже, извършвали онлайн сексуална експлоатация и кибертормоз на деца от страната. 

Установено е, че за осъществяване на първоначалните си контакти с набелязаните жертви те са използвали основно ''Фейсбук'', а след спечелване на доверието на невръстните, комуникацията продължавала чрез чат приложения.  След като успешно склонявали децата да споделят собственоръчно създадените от тях снимки и видеа, започвал процес на изнудване за създаване на други подобни материали и дори оказване на натиск за срещи на живо. Задържаните български граждани практикували различни професии от области в страната: Бургас, София, Варна – един от тях работел на бензиностанция, друг бил служител на мобилен оператор, трети - моряк, а четвъртият е безработен. В хода на процесуалните действия в едно от иззетите устройства на моряка, служителите на ГДБОП установили няколко папки с множество снимки на малки деца, играещи си в морската градина в  Бургас, предстои установяване самоличността на заснетите деца.

За задържания столичанин  сигналът до антимафиотите бил получен от партньорите им от агенцията за вътрешна сигурност на САЩ – Homeland Security Investigations. Касаело се за засечена кореспонденция в чат приложението ''KIK'' по време на международно разследване с участието и на властите от Нова Зеландия.

От ГДБОП апелират за завишен родителски контрол по време на лятната ваканция.

Novini.bg
2411 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
smurt

2019.08.02 | 11:08

1
smurt, smyrt, smyrt

Добави коментар

Водещи новини