Арестуваха бял хакер за атаката срещу НАП

  • 17 юли 2019 08:02

  • 7215
  • 22
© Нова телевизия

Имаме заподозрян за хакерската атака срещу НАП. Той беше задържан вчера следобед. Това съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия началникът на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев.

Задържаният работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения е т.нар. бял хакер. Тества уязвимости на различни кпомпании с цел да се предотвратят такива атаки. Липсата на култура размива представата му какво е "бял" и какво "черен" хакер, заяви Колев.

Иззети са доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност. С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака, добави той.

Колев уточни, че профилът на арестувания не съвпада с профила на руснак, женен за българка, каквото писмо до медиите беше изпратено от електронен адрес, притежателят на който се представяше за извършител на хакерската атака.

Мотивът за извършване на атаката е да се докажат качествата, които има определеното лице. Има момент на себедоказване, коментира началникът на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП.

Разследването продължава, ще бъдат събирани доказателства във всички посоки. Проверяваме всички версии, но в този момент на истерия много хора ще поемат отговорността за извършването на тази атака. Сигурен съм, че на много места се съдържат бази данни, които не би трябвало да са там. Много хора имат възможност да крадат бази данни и това не е характерно само за нашата държава. Такива атаки се случват и в дигиталния свят това е нормално, посочи Явор Колев.

Има хора, които се занимават с това и трябва да им е ясно, че рано или късно ще бъдат обект на преследване, подчерта той.

По случая е образувано досъдебно производство.

Константин Тодоров
7215 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
Мнение

2019.07.17 | 15:47

21

Чета чета ... и не вярвам на очите си !
Спрете уважаеми журналисти , да наричате "хакер" някой си , които пуска само определен набор от програми , и програмите вършат работата . Това НЕ е хакерство ! Че знае малко повече от останалите , може би да , но тези програми са фрее в нет-а , абсолютно безплатни и който иска може да ги пробва .
А ако беше хакер , и не беше глупаво арогантен , щеше да знае как да си замете следите , а не да цъфне веднага след като са го потърсили .

2019.07.17 | 17:55

22

Ами смени си очилата...

Наблюдател

2019.07.17 | 10:56

20

Отново да се включа в коментарите..
От секретна информация обикаляща Фейбук, стана ясно че пробива в системата е станал с паролата VUTE, новите админи са я сменили с по-сигурната BOKO !

2019.07.17 | 09:37

10

Вчера пък друг "експерт" в една от водещите телевизии каза че е възможно някой сърдит служител от НАП на когото не са разрешили отпуск хакнал системата .По - голяма глупост от тая .......!!

хехе

2019.07.17 | 09:59

19

Вчера комшийката ,сърдита на мъжа си че забравил цветя за рождения и ден,си го изкара с монтьора от автосервиза който сменяше чистачките на колата и.

...

2019.07.17 | 09:39

15

а нас как ни ядът не е истина ....

напълно възможно,

2019.07.17 | 09:39

12

в държаните ни органи се ядат едни други вече 30г.

Вуте

2019.07.17 | 09:51

18

Говорите толкова убедително за хакери, за специалисти, за програмисти, че едва ли не знаете и можете всичко но никой не ви оценява... Ами на мегдана най-много са всезнайковците без работа които на чашка кафе, или бира, бистрят световната политика... Че и космоса дори...

Правителство от тъпи сини пyтки,

2019.07.17 | 09:50

17

вече 3 мандата на власт с парите на Цветелина Бориславова, с многолюдна шоро-баджанашка администрация от наперени простаци, не е в състояние да осигури държавните си органи. Вероятно няма хакер, а обиден НАП-овец е бастисал база-данните отвътре.

ххх

2019.07.17 | 09:44

16

Нали не смятате че ще ви се каже цялата истина по случая.. Колкото и да сте наблюдателни, колкото и да сте мнителни, колкото и филми с хакери сте гледали, реалността никога не е такава каквато изглежда отстрани. Филмите често усложняват(заради интригата) и украсяват реалността - заради публиката. В реалния живот много от нещата са прости и грозни... като обещанията за "светло комунистическо бъдеще" и щедрите автори на обещанията които прегърнаха по печелившия модел на експлоатация капитализма, и не се уморяват да твърдят че защитават тези на които обещаваха, и които безогледно експлоатират. Там търсете причината. Те имат интереса да го направят...

2019.07.17 | 09:39

14

Българина знае само да плюе

Аха

2019.07.17 | 09:39

13

Коментиращите - не сте прави ! Нащо МВР има много способности - ето в случая вие ми говорите за АйПита и глупости, а аз от вътрешен човек знам, че хакера е заловен от следово куче, което е обдушило лан-кабелите в нап, и по миризмата на бял хакер е намерило злосторника ! И така отново аналоговите похвати бият модерните дигитални такива !

Нормално е в седесарски кенеф

2019.07.17 | 09:37

11

като България, управлявана от тъпа, полуграмотна еднокнижна Тиква, станала за срам на Балканите и Япония, а в Русия за ташак и подигравки, с правителство - седесарска сбирщина на отпадъци, дори и децата да си правят майтап с държаните институции. Що някой не разбие руски държавен сайт, на Куковден.

Браво на хакера

2019.07.17 | 09:32

9

трябва да се пречи на седсарската власт да дере народа с всички средства, корупцията у нас е заплаха за целия ЕС, властта е некомпетентна и вредна, така че хакерското дело е общополезно за ЕС.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини