Арестуваха мъж в Пордим, произвеждал пушки в гаража си

  • 20 юни 2019 16:04

  • 4431
  • 2
Арестуваха мъж в Пордим, произвеждал пушки в гаража си
© ОДМВР-Плевен

На 19 юни 2019 година на базата на оперативна информация е проведена специализирана операция в град Пордим за предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с незаконно притежавани оръжия, взривни вещества и боеприпаси. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Плевен.

За времето от 10 часа до 12 часа полицаи под ръководството на районен прокурор са извършили претърсвания в имота на 59-годишен жител на град Пордим. В гараж на адреса са намерени 9 самоделно направени огнестрелни пушки - едноцевни, всяка с дължина 90 см, 22 калибър и 559 патрони - 22 калибър.

Установено е, че оръжията са със заглушители, имитират автомат „Калашников“ и са пригодени за скрито носене. Собственикът им е привлечен към наказателна отговорност по чл. 339, ал.1 от НК – за незаконно притежаване на оръжие. В хода на разследването се изяснило, че незаконният арсенал е произведен в домашни условия. 59-годишният, който е със стругарски технически умения, сглобявал сам оръжията като използвал цевта на въздушни пушки и монтирал самоделен приклад с ударник. С пушките са произвеждани изстрели и те били предоставяни за ползване на други лица.

Предстои изясняване на самоличността им и целта на употребата на оръжието. Назначени са балистични и физико-химически експертизи. Собственикът на незаконния арсенал е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР.  С постановление на наблюдаващия прокурор му е взета мярка задържане под стража за 72 часа.

С оглед сериозната обществена опасност на конкретното деяние ще бъде внесено искане в районен съд – Плевен спрямо него да бъде взета най-тежката мярка „задържане под стража“ и привеждане в следствения арест.

Образувано е досъдебно производство. Продължава работа разследващ полицай и екип на РУ – Пордим.

Радина Лазарова
4431 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.06.21 | 11:55

2

Кой беше предателя?

2019.06.20 | 18:17

1

Тюфекчия демек

Добави коментар

Водещи новини