БГ адвокат с няколко гражданства и кредитен милионер разпределял парите от Венецуела

  • 14 февруари 2019 06:19

  • 3895
  • 1
БГ адвокат с няколко гражданства и кредитен милионер разпределял парите от Венецуела
© pixabay

БГ адвокат с няколко гражданства, проверяван от Комисията по досиетата за принадлежност към ДС като кредитен милионер, е основната българска следа в аферата с изнесените стотици милиони евро от Венецуела. Информацията, че през България са били изнасяни пари от Държавната петролна компания на латиноамериканската държава, която е в процес на смяна на режима, бе пусната в Туитър от опозиционен венецуелски депутат преди няколко дни и първоначално бе опровергана от МВнР. В сряда обаче стана ясно, че данните са истина, като е стартирано разследване у нас, пише Монитор.

В момента тече проверка на ДАНС със съдействието на БНБ за преводи на пари от Венецуела в банките у нас.

Според информация от разследващите става въпрос за родения през 1950 година Цветан Цанев, който е позабравен герой на цяла редица разследвания от началото на Прехода за т.нар. „каптагонова афера“. Цанев е проверяван и от Комисията по досиетата като длъжник на Минералбанк. Принадлежност към ДС обаче не е установена.

Според неофициална информация е женен за германка. Пак германец е и дългогодишният бизнес партньор на Цанев във фирмата за превози, внос и износ „Руспетролеум“. Твърди се, че Цанев освен българско има и немско, и доминиканско гражданство, като в момента не е на територията на страната.

Според изнесената от Цацаров информация сметката, на която са били превеждани парите към адвоката, не е лична, а доверителна. По този начин титулярът ѝ е можел да прави подсметки на своите клиенти, от които са се извършвали преводи в други страни. По-късно през деня той разкри още, че към сметката е имало цели пет подсметки.

Наличните средства във всички тях са блокирани каза главният прокурор. И допълни, че когато стане ясен целият механизъм, ще може да се говори за целенасочен канал за парични преводи и най-вероятно ще бъдат повдигнати обвинения в пране на пари.

Председателят на комисията за контрол на службите в НС Димитър Лазаров пък уточни, че във въпросните сметки имало 60 млн. евро. Шефът на ДАНС от своя страна потвърди, че става въпрос за стотици милиони, както и че собственикът на въпросната сметка в момента не е на територията на България.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3895 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.02.14 | 08:44

1

Пак кредитни милионери и пак ДС. Не била установена принадлежност към ДС-и какво от това. Няма нито един от кредитните милионери който
по един или друг начин да не е свързан с БКП, наш човек, и нито един безпартиен.!!! Вчера предположи не сбърка щото мафията в България е една БКП с всичките й разклонения и имена. Тя все още е недосегаема каквото и да говорят.

Добави коментар

Водещи новини