Спипаха иманяри в района на антично селище Утус

  • 12 февруари 2019 10:54

  • 934
  • 1
Спипаха иманяри в района на антично селище Утус
© Pixabay

Заловиха иманяри в района на на антично селище "Утус" в община Гулянци. На 11 февруари, в 14:30 часа е стартирала полицейска акция по противодействие на престъпления, свързани "културно-исторически ценности" на територията на община Гулянци. При обход в землището на село Милковица в границите на антично селище "Утус" са установени 32-годишен, 42-годишен, 43-годишен и 18-годишен, и четиримата от град Гулянци, в момента, в който извършвали теренни разкопки.

Мъжете без надлежно разрешително извършвали изкопни дейности в търсене на археологически обекти като изполвали технически средства и МПС. Деянието съставлява престъпление по чл.277 а, ал.3, във вр. с ал.1 от НК. Местопроизшествието е посетено полицейски служители.

Извършен е оглед и на лек автомобил  "Форд Мондео". Иззети са като веществени доказателства  металотърсач, две криви и две прави лопати, пет метални къса с различна форма, наподобяващи антични монети с релефни изображения, както и автомобила.

При последващо претърсване при условията на неотложност по реда на чл.161, ал.2, във вр. чл.160 от НПК в дома на 32-годишния в град Гулянци са намерени и иззети елипсовидна част за метал-детектор /сонда с монтиран към нея кабел с дължина около 80 см./, метален къс с дължина 7.5 см. - сив на цвят, два метални къса с кръгла форма и различен релеф и 15 метални къса /предмети/ с кръгла форма, различен диаметър, сиво - син цвят с различен по вид релеф. В дома на 18-годишния са намерени металотърсач и три артефакти - метален къс със сферична, неправилна форма - 15 мм., каменен къс с правоъгълна, неправилна форма, с приблизителни размери 80/40/8мм. и предмет от неопределено вещество с дъговидна форма, заострен в единия край и канал с широчина 11 мм. в другия край. Предстои назначаване на експертизи. Извършителите са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. Полицейските действия са под ръководството на окръжен прокурор.

Последвайте канала на

Десислава Станева
934 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ганьо

2019.12.16 | 07:49

1

Набарали са кривите лопати тоя път !!!!

Добави коментар

Водещи новини