Няма явна терористична заплаха за България при случая с арестуваните за "хавала"

  • 18 януари 2019 14:31

  • 3586
  • 2
Няма явна терористична заплаха за България при случая с арестуваните за "хавала"
© Булфото (архив)

В случая с арестуваната при мащабната спецоперация група чужди граждани за организиране и осъществяване на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод "хавала" в рамките на международна организирана престъпна група, не става въпрос за явни терористични действия или явна терористична заплаха за страната ни. Това каза на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

В хода на разследването са иззети документи, 32 000 евро и други вещи. Задържани са 43 лица за срок до 24 часа.

Предстои в рамките на днешния ден от прокуратурата да преценят на колко лица ще бъдат повдигнати обвинения и ще им бъде взета съответната мярка за неотклонение, уточни Гешев, като посочи, че сред арестуваните освен сириецът, задържан като организатор на престъпната дейност, има и други чужденци, както и български граждани.

Той оприличи метода "хавала" с финансист, който финансира всякакви незаконни дейности, които включват и терористични действия извън територията на страната. 

Тази система има доста по-дълга история от съвременната банкова система. Това е древна система за парични преводи, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура.

Тази система се използва засилено след 90-те години. Системата е широко разпространена в ислямския свят, най-вече в арабските държави. В конкретния случай имаме данни, че такова финансиране е осъществявано от територията на България с цел определени дейности, включително финансиране и логистика на лица и организации извън територията на България с профил тероризъм, каза Иван Гешев.

Тази година работихме по този случай с всички служби в България, включително и с европейските правоприлагащи органи. Това разследване е едно от първите в Европейския съюз с такъв предмет, заяви още зам.-главният прокурор.

Константин Тодоров
3586 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.01.18 | 14:59

2

Нещо от рода на 400 км.празен бег-гонка .Неагресивни ,приятелсо отношени най-големи данъкоплаци ,,не позващи опияти и не носят отговарности

обратно в къщи

2019.01.18 | 14:51

1

Може ли тая нелегална пасмина незабавно да бъде изнесена обратно у дома им? Ето защо соросоидите натискат за истамбулската конвенция, която пазела правата на мигрантите, ама факта че масово става дума за престъпници май не ги интересува - ние плащаме сметката!
Затова - никакви мигранти!

Добави коментар

Водещи новини