Шефът на "Винпром Карнобат" арестуван при акцията на спецпрокуратурата, задържани са над 10 души (видео)

  • 05 септември 2018 11:28

  • 17301
  • 12
Шефът на "Винпром Карнобат" арестуван при акцията на спецпрокуратурата, задържани са над 10 души (видео)
© Novini.bg

Делото е образувано преди два месеца, когато беше разкрита фабрика за незаконно производство на цигари в град Карнобат. Печалбата е била 6 млн. лева на месец. Работниците са довеждани от Армения, не са излизали от фабриката, докато са работили, имали са спални помещения, кухня, фитнес. Сградата е собственост на сина на кмета на Карнобат, дадена е под наем на фирма. Както е традиционно в тези случаи, или фирмата е на някой чужденец, или на някой социално слаб, който не знае, че има фирма и той е наемател на тази сграда. Това каза на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев по повод акцията на спецпрокуратурата прокуратура в офиси, намиращи се във "Винпром Карнобат", "СИС Индустрийс" и "Топаз мел". предаде репортер на Novini.bg. Припомняме, че собственикът Миню Стайков бе сват на Маринела и Ветко Арабаджиеви. Синът му Стайко бе женен за Александра Арабаджиева. 

Спецпрокуратурата има за цел да работи по сериозни нива на организираната престъпност, затова тогава не повдигнахме обвинения, защото бяха задържани лица на ниво шофьор на ТИР и портиер. Постарахме се през тези два месеца да развием информацията, за да стигнем до реалните собственици, заяви Гешев.

Има задържани над 10 лица за 24 часа. Спрямо тях се провеждат съответните действия по Наказателния кодекс. По моя информация сред задържаните е и Миню Стайков, но нямам категорично потвърждение, каза шефът на спецпрокуратурата.

Провеждаме акции, когато съберем доказателства. Нашата цел са доказателства, които да издържат в съда, а не да задържим конкретно лице, за да се снимаме с него. За нас не е самоцел задържането на определени лица, а събирането на доказателства за виновността на конкретни лица. Няма законова процедура в нито една държава по света, по която, по който да кажеш на дадено лице "Стой си в България, към 20-та дата ще имаме достатъчно доказателства и ще те задържим. Не ходи никъде извън България, не ходи на почивка, защото към тази дата евентуално ще съберем доказателства и можем да те привлечем като обвиняем". Хората от Франция (Ветко и Маринела Арабаджиеви – б.р.) към момента на провеждане на действията по разследването бяха на почивка, сега вече не са, защото на всички е ясно, включително и на тях, че се издирват от Интерпол и с европейска заповед за арест. Ако лицата бяха предупредени, нямаше да оставят част от семейството си тук, нито 10 млн. лева по банковите касети, посочи Гешев.

Между двете дела няма никаква връзка. Те са с различен предмет и период на разследване, уточни той.

Провежда се разследване освен за цигарите, за извършени данъчни престъпления и пране на пари. Ако вземем само тази фабрика, това са около 70 млн. лева годишно. Тези пари малко вероятно е да се държат в касети и по дворовете да се закопават, по цял свят се изпират чрез определени фирми. Провеждаме разследване как са изпирани парите от тази фабрика. Имаме доказателства в тази посока и работим в тази посока. Провеждаме разследване как са изпирани тези пари и това разследване касае множество фирми, каза Иван Гешев. По думите му, има достатъчно доказателства, че Миню Стайков е извършил конкретно престъпление.

До момента при тази акция не е изтекла никаква информация към разследваните лица, заяви Гешев.

Все още няма повдигнати обвинения. Възможно е утре да има работно обвинение, но това не означава, че ще е за окончателната стойност на нанесените щети на държавния бюджет. Дали ще се стигне до осъдителни присъди, е въпрос към съда, ние ще се стремим към това, посочи ръководителят на Специализираната прокуратура.

На място в Карнобат и околните населени места е зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който оказва помощ на разследването. Работим в посока изпиране на пари, когато имаме конкретика, ще уточним, каза още Иван Гешев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
17301 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
А в МВР. Кога

2018.09.05 | 15:27

12
Преведете е МВР да видите какви корупционни назначения чрез конкурси се правят, ще се потресете.
Ivan

2018.09.05 | 14:52

11
Tovae istinska Mafia kmetovi obchtinski rabotnizi v Sviti Wlas kmetat e nai golemijat priatel na . D . DI .VSI4KOE V TAJHNA RAKA TOVA E MAFIA
мека топлина

2018.09.05 | 13:42

9
Герберастите събират пари за изборите през 2019 год. и който се опъне "лапа мазната опашка" .

2018.09.05 | 14:10

10
какво викаш, предните избори фалшифицирани ли бели? тцтцтц
Мая

2018.09.05 | 13:07

8
Почти всички олигарси са с двойно счетоводство.
Васил Иванов

2018.09.05 | 12:46

7
Сватовете не са платили на когото трябва...

2018.09.05 | 12:46

6
Ето това е смисълът на "синята идея" - кради от народа и да ти пука, и да те хванат времето е наше.
даааа

2018.09.05 | 12:39

5
червената клоакла,тя по рождение си е малоумна и дълбоко античовешка партия,родена от малоумните титани маркс,енгелс,ленин,и т.н.мутанти,претворена на наша територия от благоев.димитров и д.р.наши местни червени титани на зловешата червена доктрина,разбила съдбите на милиони хора,АНАТЕМА НА ЧЕРВЕНИТЕ ЗЛОДЕИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Саша Белов

2018.09.05 | 12:36

4
МАРТО ГЕОРГИЕВ ДЖИТО са го ебнали в панделата и всичко си е казал

2018.09.05 | 12:11

1
Достойни последователи на делото на Костов, той ни учеше: "при демокрацията ще успеят предприемчивите". Така стана. Понякого се случват и арести, но само за дребните седесари.

2018.09.05 | 12:30

3
Гамкай ми гуя трол смотан
БКП помияр

2018.09.05 | 12:12

2
Даваите пичове РАЗЧЕКНЕИТЕ ТИЯ БСП_МАФЙОТИ ОГРАБИХА НАРОДО С ТИЯ ИЗМАМНИЧЕСКИ БСП_ПОДХОДИ мръсни БСП_ЧЕРНИ МИЛОНЕРИ ПЪЛНЯТ БСП_ЧЕРНИТЕ КАСИ И ГИ ИЗПОЗВАТ ЗА МАМИПОЛАЦИЯ НА БГ.НАРОДА

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини