Законови промени предвиждат сурови наказания за автокрадците

  • 06 май 2018 20:20

  • 2781
  • 0
Законови промени предвиждат сурови наказания за автокрадците
©

Нови наказания за автоджамбазите предвиждат законови промени, написани след изрично разпореждане на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Те предвиждат кражбата на кола да се наказва със затвор от 1 до 10 години.

През март, премиерът нареди на МВР и правосъдното министерство да изрично да поправят закона: „Знаковите крадци вече са като директори – влиза с лаптопа, пали колата и слиза. Влиза шофьорът, който вече и да го хванат, той е никому неизвестен. Поема цялата вина, почват да го съдят. И законът им го позволява това”!

Така шофьорите, като тези, които скачат като акробати в джипа, който крадат, често се разминаваха само с глоби до 3000 лева. Сега обаче ще отиват в затвора за 3 години.

„Смятаме, че самият сигнал, че ще бъде по-тежко наказуемо едно такова престъпление и няма да може да се налага глоба, също би допринесло за намаляването на този вид престъпление”, коментира зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов предаде БТВ.

Адвокатите обаче не виждат особен смисъл в поправките. „Проблемът е, че политическата воля системно преодолява мнението на експертите. Основната институция, която претендираше за тези промени беше МВР. И министър-председателят, разбира се... Даже идеята е негова, защото очевидно за него беше трудно да направи разлика между кражбата с цел ползване и кражбата с цел усвояване на МПС”, коментира адв. Людмил Рангелов.

Криминализира се и подготовката за кражба, защото именно с крадени коли се правят грабежи, отвличания и покушения.

Мая Йорданова
2781 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини