20-годишен ограбил и подпалил двама старци за месец в търговищко село

  • 18 октомври 2017 13:23

  • 2443
  • 0
20-годишен ограбил и подпалил двама старци за месец в търговищко село
© Getty Images/Guliver (архив)

Окръжната прокуратура в Търговище привлече като обвиняем за умишлено убийство, извършено чрез палеж, 20-годишния Атанас Ат. от търговищкото село Здравец. Престъплението по член 116, ал. 1, т. 8, във връзка с член 115 от НК. е извършено на 14 срещу 15 октомври 2017 г. Предстои прокуратурата да повдигне обвинение срещу Атанас Ат. и за палеж, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Обвиняемият влязъл в дома на 85-годишния Тодор И. от селото с цел да открадне от дома му машини и железни инструменти, които знаел, че възрастният мъж притежава. Знаел също, че няколко дни по-рано съселянинът му е получил и пенсията си. Влизането през нощта било усетено от 85-годишния мъж, който излязъл да провери с нож кой идва неканен в дома му.

С удар в главата Атанас сломил съпротивата на човека. Възрастният залитнал и изтървал ножа от ръцете си, но извикал срещу нападателя, че го е познал и че ще сигнализира в полицията.

Малко по-късно 20-годишният Атанас взел тенджера, която намерил на двора, влязъл отново в дома на стареца и го ударил с нея по главата. След това запалил цигара и я хвърлил върху разхвърляните при тършуването за пари и ценности вестници и дрехи.

В полунощ Атанас видял, че от къщата на дядо Тодор излиза дим. Събудил баща си и повикали пожарна. При потушаване на огъня било открито мъртвото тяло на стареца.

Пред разследващите Атанас разкрил, че месец по-рано с цел кражба на пари е проникнал в дома на друг свой възрастен съселянин от село Здравец. По същия начин, след като откраднал намерените там 40 лева, Атанас запалил клечка кибрит и я хвърлил върху разпилените при тършуването вещи. В пожара съселянинът му изгорял.

Окръжната прокуратура в Търговище ще обедини двете досъдебни производства в едно. На 20 октомври 2017 г. прокуратурата ще внесе искане за вземане мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо 20-годишния извършител в Търговищкия окръжен съд.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2443 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини