Жесток убиец се разхожда 4 години на свобода

  • 10 януари 2012 21:21

  • 5494
  • 12
Жесток убиец се разхожда 4 години на свобода
©

Убиец вече четири години се разхожда на свобода, а близките на жертвата губят вяра, че ще дочакат възмездие. Костите на Наско Пържанов изгниха, а соченият за извършител на злодеянието Сергей Плявов финтира закона, коментират в Доспат, пише 24 часа.

Трагедията е най-обсъжданата тема в родопското градче от август 2008-а насам. Тогава Пържанов умря след спречкване със сина на Сергей Плявов в местността Рибарска среща.

Смолянският окръжен съд наказва Плявов с 15 г. затвор, а апелативният в Пловдив - с 16 г. По-късно ВКС връща делото с мотива, че са извършени нарушения. Последно нов състав на Апелативния съд в Пловдив променя квалификацията на престъплението и му намалява присъдата на 4 г., т.е. 4 пъти.

Пържанов не бил удушен и убит, а Плявов отнел живота му при условията на неизбежна самоотбрана. Засега е на свобода срещу подписка. Докато се точи процесът, синът на убития, 18-годишният Наско Пържанов, кара камион из страната, вместо да учи за матури. Момчето трябва да изкарва пари, с които да издържа себе си, безработната си майка и дядо си, който е прикован на легло.

Тийнейджърът работи здраво и за да погасява банковия заем, който преди години баща му изтеглил да купи камиона. Едва преди година той се дипломира и записва инженерна физика в ПУ "Паисий Хилендарски". На 6 август 2008 г. 45-годишният тогава Наско Пържанов е бил зверски бит и душен в местността Рибарска среща край Доспат. Уличени са местните баща и син Сергей и Васил Плявови.

Един от основните свидетели срещу двамата е приятелят на Васил - Сейфи Парутев, който е бил очевидец на престъплението. Момчето свидетелства и в съда, че е видяло жестокия побой, довел до смъртта на Наско. Две години по-късно срещу Васил не са повдигнати никакви обвинения. Сергей е осъден на първа и втора инстанция, но обжалва и също е на свобода.

Всъщност става въпрос за мъст заради една забележка. Сергей Плявов преди години бил в Либия, върнал се с пари. Вдигнал къща за чудо и приказ, угаждал на капризите на сина си. "С Васил бяхме приятели до смъртта на баща ми. Беше мамино детенце, родителите му не го лишаваха от нищо. Винаги имаше проблеми с приятелите си, защото смяташе, че са му длъжни, обичаше да му се угажда", разказва Наско-младши.

Като ходели по кафенета с Васил, той се хвалел, че татко му е много силен и веднъж пребил някакви хора. “Возил съм се в колата на Сергей, винаги държеше бухалка”, казва Наско. Тъкмо страстта на Васил към колите и високите скорости станала причина за трагедията, разтърсила Доспат.

През лятото на 2008-а младежът получил като подарък от родителите си новичък "Фолксваген Поло". Автомобилът бил оборудван с ремус - екстра към гърнето, с която колите реват по-мощно при шофиране. От мерак Васил карал полото почти денонощно по улиците на родопското градче.

"Ден преди убийството брат ми се върна от Бургас с камиона. Вечерта си легнал, но се събудил от форсирането на двигателя. Не могъл да мигне”, разказва братът на убития - Евтим. "Когато татко му направи забележката, бяхме заедно. Почна да му обяснява: "Това гърне трябва да го махнеш, много гърми..." Посъветва го да кара по-бавно, защото деца играят по улиците, да не стане беля. "Кой си ти да ми кажеш?", отвърна Васил. Изпсува, завъртя гуми и отпраши", спомня си Наско.

Същата вечер баща му се прибрал и видял, че водата е спряна. Взел кофи и се запътил да ги напълни в местността Рибарска среща. След него с колите си тръгнали Васил Плявов, родителите му и приятелят му Сейфи Парутев. По-късно пред съда Сейфи Парутев разказва, че след забележката Васил се обадил на баща си да се оплаче и той пристигнал след 5 минути. Всички тръгнали към Рибарска среща.

"Сергей започна да удря Наско Пържанов, след това Васил и той слезе, и той го удряше. Аз не знаех какво да правя", казва пред съда Сейфи. Хванал приятеля си да ги разтърве, намесила се и майката, която по някое време попитала: “Диша ли?” "И Васил, и Сергей ритаха Наско... Мисля, че Наско беше повален, когато почнаха да го ритат", свидетелства младежът.

После Пържанов паднал свит с главата напред. Изхъркал и притихнал. Сейфи видял как баща и син го издърпали до стената. Там му измерили пулса и почнали да го плискат с вода. Накарали Сейфи да повика лекар и полицията.

Още преди да дойдат униформените обаче, преди да огледат мястото и следите, Плявови с помощта на Сейфи и двамата доктори вкарали с носилка тялото в линейката.

На чешмата Сергей обяснил на всеослушание, че той и жертвата си наливали вода. През това време на Пържанов му станало лошо и паднал. Затова Сергей взел кофата и почнал да го облива в опит да го свести. Видял, че не реагира, извикал хора за помощ. Васил успокоявал съпругата на Пържанов: "Не се притеснявай, нещо му стана на мъжа ти, ние, като дойдохме..."

"Татко беше все едно жив, с отворени очи, но отвсякъде шуртеше кръв - от главата, хълбока, коленете, лицето му беше одраскано...Помислих, че е блъскан с кола, че е прегазен", припомня си Наско Пържанов.

Обадили се на личния лекар д-р Ирена Горова, която казала, че не може да издаде документ за смърт. Препоръчала трупът да се изпрати на аутопсия в Смолян.

Според първата експертиза Наско Пържанов получил инфаркт. Разследващият полицай В. П. още същия ден назначил тройна съдебномедицинска експертиза. Тя доказала, че Наско е бил ранен в главата, в очите имало кръвоизливи. Кръв текла и от носа му, синини и отоци имало по лявото ухо и устните, по гърдите, гърба и хълбока, а коленете били охлузени.

Експертите открили счупване на черепа - ударите били причинени от удар с твърд тъп предмет. Според тях Пържанов е бил душен. Смъртта му може да е настъпила или от т.нар. механична асфиксия - задушаване, или от инфаркт на миокарда. Медиците посочват, че не могат да решат категорично коя е основната причина за смъртта на човека. Тъкмо този въпрос, на който пловдивските съдебни лекари не могат да отговорят, мотае процеса и делата се отлагат 5-6 пъти. В смъртния акт от 8 август 2008 г. е записано, че Наско Пържанов е починал от "механична асфиксия - задушаване".

Впоследствие по делото е направена седморна медицинска експертиза, която доказва, че причината за смъртта му е удушаването.

"Затова се питаме как Пържанов е бил убит при условията на неизбежна самоотбрана? По тялото и лицето на Плявов не е имало нито една синина, никакви травми, иначе щеше да си е извадил медицинско свидетелство", коментира адвокатът на Пържанови Димитър Янков.

При направената психиатрична експертиза дори се оказало, че по време на убийството Плявов не е бил в състояние на афект.

Защитникът на жертвата е обжалвал четирикратното намаляване на присъдата пред ВКС. Тя е протестирана и от прокуратурата.

"Смятаме, че неправилно е приложен законнът - не се касае за причиняване на смърт при условията на неизбежната самоотбрана, а за убийство по особено мъчителен за жертвата начин”, обясни прокурор Пенка Богданова.

"Какво смятам аз, няма никакво значение, не коментирам висящи дела", отсече защитничката на Плявов Ина Лулчева. Тя добави, че още не се е запознала с мотивите към новата присъда.

Веднага след убийството семейството на Плявови се изнася в София, където учи синът им. Страхуват се да не ги линчуват, коментират хората в Доспат.

Последвайте канала на

Novini.bg
5494 12

Коментари 12

Добави коментар
Ани

2012.01.11 | 23:48

12
Имало едно време Крумовски закони .........,но имало и Крум,а сега има само закони и магистрати с прекалено високи заплати .Затова страдаме всички в тая държава ,едва ли другаде може да стане , но за тук си е нормално ,а ние си търпим.
ТЛСМ

2012.01.11 | 08:44

11
Циганска държава.
komentar

2012.01.11 | 08:44

10
a az iskam da sre6na nqkade na tumno mestence malkoto kopelence
Ку

2012.01.11 | 08:44

9
Синът да продаде камиона, да си купи един 8 мм и да раздаде правосъдие така, както си знае!!!

2012.01.11 | 06:48

8
Боже, каква свинщина... Боже, пази ни от простотията, тя е безгранична.
111

2012.01.11 | 06:47

7
Има ли поне 1 осъден убиец в тая държава!С това образование и анархия сме пропаднали яко!
batman

2012.01.11 | 06:47

6
Тогаз лошо време и за тях наста: клахме ги и ние, както те ни клаха;
Теми

2012.01.11 | 06:47

5
Нема такава държава! Убиваш човек и си живееш живота :X това го няма никъде по света. Този човек не трябва да живее, смъртно наказание трябва да му отсъдят, жалко, че го отмениха... Нямам думи, това са изверги, не хора! Даже и смъртта ще им е малко наказание...
AlexK

2012.01.11 | 06:46

4
Изроди.В Булгаристан.И Господ вече не пази България.
Без значение от името...

2012.01.11 | 06:46

3
Пази Боже,сляпо да прогледне.... Без чест и достойнство ще умрът те,един ден... Без славно ще бъдат забравени имената им... Без посока ще скитат душите им... Без Татко остана едно семейство... Без смисъл е вече,животът на ония...

Добави коментар

Водещи новини