Удариха велосипедист на пътя за Габрово

  • 17 май 2016 14:19

  • 2155
  • 1
Удариха велосипедист на пътя за Габрово
©

Снощи, около 21.45 ч., в РУ - Севлиево е получен сигнал за ПТП на пътя Севлиево-Габрово, в района на местността „Чакала". На място е изпратен полицейски екип.

По първоначални данни, водачът на л.а. „Опел Вектра" - 26-годишен от Габрово, при движение в посока Габрово, застигнал и ударил движещия се в същата посока 57-годишен велосипедист от с. Горна Росица.

Велосипедистът е починал, тялото му е транспортирано в МБАЛ-Габрово за съдебно-медицинска експертиза. На местопроизшествието е извършен оглед. Водачът на автомобила е тестван за алкохол - техническото средство отчело нулев резултат.

Велосипедистът е бил без светлоотразителна жилетка, а колелото му - без светлоотразителни елементи. По случая е образувано досъдебно производство.
От полицията отново припомнят, че Законът за движение по пътищата задължава велосипедистите да ползват светлоотразителна жилетка извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост, като се движат възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

Съгласно ЗДвП, колоездачите са длъжни да ползват велосипеди, които имат изправни: спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата. Законът допуска поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад.

Колоездачът няма право да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство; да управлява велосипеда, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които го контролира; да управлява велосипеда по площите, предназначени само за пешеходци /напр. на пешеходна пътека колоездачът е длъжен да слезе от велосипеда и тогава да премине на отсрещната страна/, тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години; да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него и др.

От Пътна полиция призовават всички участници в движението да спазват стриктно правилата за безопасност на пътя.

Последвайте канала на

Калина Христова
2155 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Любител

2016.05.30 | 15:10

1
Жалко за човека, но той си е оценил живота на 10 лева.Толкова струват Китайските светлинки във всеки супермаркет.Живите трябва да се замислят, колко им струва сигурността по пътя.

Добави коментар

Водещи новини