Разбиха престъпна група, занимавала се с рекет, изнудване, каналджийство и лихварство

  • 14 май 2016 14:39

  • 28808
  • 5
Разбиха престъпна група, занимавала се с рекет, изнудване, каналджийство и лихварство
©

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се с рекет, изнудване, каналджийство и лихварство, съобщиха от МВР.

Специализираната полицейска операция е проведена на 12 май т.г. от служители на отдел "Контратероризъм" в ГДБОП под ръководството на Специализираната прокуратура. Действията са предприети след придобита информация и задълбочено разследване по образувано досъдебно дело срещу участници в организирана престъпна група, занимавали се с рекет, изнудване, каналджийство и лихварство, силово събиране на задържания и имотни измами.

Сред задържаните седмина е и лидерът на групата Я.Й., издирва се и още един от сътрудниците им. Изяснено е, че групата е действала дълъг период от време на територията на кв. "Филиповци", срещу заем от 100 до 5000 лева "клиентите" им са залагали автомобили или имот. Впоследствие, независимо, че връщали дължимото, хората не получавали заложеното.

В хода на проведените действия са извършени претърсвания на около десет адреса, обитавани и ползвани от тях, включително и офис към автомивка, собственост на Я.Й. Намерени и иззети са множество записи на заповеди, договори за наеми, списъци на лица, банкови и лични карти на длъжници, заложени автомобили, както и противозаконно отнета кола и други вещи. Намерени са още 15 хиляди лева и 15 хиляди евро, граната и незаконно притежаван пистолет.

Установено е, че групата се е преквалифицирала и към подпомагане на трафик на чужденци, набирали са и шофьори, и автомобили за транспортиране им. В къща, собственост на лидера, са открити 30 мигранти - незаконно пребиваващи в страната, представили се за граждани на Сирия и Афганистан, които са предадени по компетентност на сектор "Миграция" към СДВР. Разпитани са множество свидетели.

Към наказателна отговорност са привлечени седем лица на възраст от 33 до 69 години. На петима от тях, сред които и на лидера на групата, мярката за неотклонение е удължена до 72 часа, като днес е внесено и искане в съда за постоянното им задържане. На другите двама е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция". На задържаните са повдигнати обвинения за престъпления.

Филип Епитропов
28808 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ромен Ролан

2016.05.17 | 21:25

5
Цветелин Кънчев е един бандит, но властта го остава на мира, защото е „патерицата“ на всяка власт. Той от години играе успешно ролята на ром, за да държи под контрол хиляди гласове, поднесени на тепсия за неговия рахатлък.

2016.05.15 | 23:18

2
не е ли истина модераторе ?
Бай Киро арматуриста

2016.05.15 | 23:18

4
И то много долна!

2016.05.15 | 23:18

3
moderatora e kurva ot grob
master888

2016.05.15 | 13:19

1
a na men mi se zapushi kanala na banjta i kato nema kanaldjii kvo she pravj

Добави коментар

Водещи новини