Реставратор подпалил Авиомузея в Крумово

  • 13 март 2016 15:21

  • 2513
  • 2
Реставратор подпалил Авиомузея в Крумово
© gettyimages (архив)

Под ръководството на Военноокръжна прокуратура Пловдив се провежда разследване за пожара в Авиомузей в Крумово, при който в хале към музея напълно изгаряха пет самолетни експоната, предаде Дарик.

Унищожени са два оригинални самолета - модел Поликаров - ПО 2 (руско производство ) и модел ЛАЗ-7 (българско производство ) и 3 реплики на самолетите българско производство Капрони -КД1, ДАР 1 и Албатрос-2.

От събраните до момента доказателства е установено, че огънят пламнал около 11.00 ч. в хале към Авиомузея, където се съхранявали и реставрирани музейните експонати. Същите били подготвяни за изложение по случай празника на авиацията на 12 април 2016 г.

По това време в халето започнал да се извършва реставраторски дейности 75-годишният реставратор към музея. Въпреки че в халето имало леснозапалими материали (лакове, бои, дърво и плат, от които били изградени различни части от музейните експонати) и били въведени специални изисквания за безопасност, реставраторът започнал работа с ъглошлайф, за да отреже метална планка, която смятал да монтира на макета на самолета ДАР 1.

При работата с ъглошлайф, искри попаднали върху крилото на самолета и то се запалило. Мъжът опитал да потуши пламъците, включително и с пожарогасител, но не успял. Огънят бързо се разпространили и обхванали всички пет самолета, които били напълно унищожени от огъня. От пламъците пострадал и самият майстор, който получил изгаряния по дясната ръка.

След потушаването на пожара е извършен оглед на местопроизшествие от военни разследващи органи. Разпитани са свидетели. Местопроизшествието е посетено от наблюдаващия прокурор от Военноокръжна прокуратура Пловдив и от прокурор на Димо Бъчваров. Назначена е пожаро-техническа експертиза.

В понеделник предстои разследването за запалване на имущество по непредпазливост да се възложи на военни следователи.

Валери Зайцев
2513 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Тодор Видолов

2016.03.14 | 19:57

2
След дългогодишно нехайство от страна на всички институции, които в ресора им е пълната отговорност за опазване на историческата памет на българина на тема „Българско самолетостроене“, се намери един скромен Човек. Този Човек даваше цялото си време, душа , сърце и последните си пари от нескопосаната пенсия, която му се полага от държавата за създаването на тези модели. Имам снимка на „инструментите“, с които бай Минчо правеше чудеса. Не сте виждали подобни клещи и отверки. Няма и да ги видите, защото те не са показване дори. Този човек беше оставен сам да прави историческа памет на тема „БЪЛГАРСКО САМОЛЕТОСТРОЕНЕ“, независимо и напук на държавната политика и на всички. Вместо това сега едва ли не го наричате подпалвач. Дами и господа, това което се случи е лоша поличба. Всички реплики и оригинали на самолети (Капрони -КД1, ДАР 1 и Албатрос-2, ЛАЗ-7 ), които в нашата държава в миналото са произвеждани в серийно производство са унищожени от огъня. От онзи огън, който грееше в очите и сърцето, без които бай Минчо никога не би започнал това дело. Вместо да хулите, сега е време да помогнете, всичко това да бъде възстановено възможно най-скоро, защото иначе ще дойде време, в което вие ще бъдете хулени от синовете и дъщерите си за подпомагане на заличаването на националната си памет.
ротетролгеносен

2016.03.13 | 22:35

1
нормално, предполага се че реставратора не е поредния зеленочорапник дето още си сънува канцеларията от тошово време и работи на принципа "и така ще кара". и не е бил пиян на работа.

Добави коментар

Водещи новини