Бивш шеф на отдел "Убийства": Килърът на Веселин Стоименов скоро няма да е жив (обновена)

  • 08 януари 2016 20:25

  • 10107
  • 6
Бивш шеф на отдел "Убийства": Килърът на Веселин Стоименов скоро няма да е жив (обновена)
© Булфото

Екзекуторът на Веселин Стоименов, който бе показно разстрелян в София в четвъртък, или поне част от тях, скоро няма да са сред живите.

Това заяви пред Нова телевизия бившият шеф на отдел "Убийства" в Национална служба "Полиция" Ботьо Ботев. "В една такава професионална работа, ако говорим така за нея, и двамата са излишни", категоричен е той. Ботьо Ботев е работил по показния разстрел на Васил Илиев, шеф на ВИС-2. Убитият бизнесмен Веселин Стоименов пък е сочен за наследник на бизнеса на Илиев по Черноморието.

Финансови потоци от чужбина към фирми, управлявани от 53-годишния Веселин Стоименов, са в основата на убийството му, съобщава “24 часа”. Милиони левове с неясен произход са минавали по банкови сметки на свързани с него дружества. Той е бил представител на две офшорки, регистрирани във Великобритания и САЩ, чиято собственост не е негова. Те са свързани в общ бизнес с фирми, контролирани от Христофорос Аманатидис-Таки Хотели, заведения, строителство и продажба на луксозни яхти са само част от бизнес дейностите, които Стоименов е управлявал в България. Всички те са на печалба. Все пак от прокуратурата работят и по версия за личен мотив.

Веселин Стоименов е управлявал туристически обекти и заведения на свързани с бившата групировка ВИС-2. В миналото е бил доверено лице на покойния Георги Илиев, а след това е съдружник с наследниците му Христофорос Аманатидис-Таки и Радостин Бързанов-Радо Слънцето. Стоименов не е дължал пари на никого, поне официално. Убийството му ще бъде изключително трудно за разкриване заради сложните бизнес отношения, в които е бил поставен, твърдят криминалисти. В поръчкови разстрели като този обикновено убийците били само трето ниво, а между тях и поръчителя стоят един или двама посредници. “Докато няма усещане за справедливост в съдебната зала, хората ще търсят такъв тип възмездие”, каза правосъдният министър Екатерина Захариева.

Малко след 20 ч в четвъртък Веселин Стоименов се прибира вкъщи. Мъжът не е ползвал охрана и не се е притеснявал за живота си, твърди негов партньор, с когото са имали бизнес взаимоотношения. Убиецът го чакал във входа на кооперацията. Изпразнил цял пълнител в тялото на бизнесмена. За по-сигурно го застрелял и в главата. Според непотвърдена информация оръжието е пистолет “Макаров”. Килърът със сигурност е ползвал заглушител, защото никой от живущите в модерната кооперация не е чул изстрели. След това убиецът напуснал местопрестъплението и се качил в БМВ. Автомобилът се оттеглил в посока към Студентския град. Там е бил подпален, за да бъдат заличени следите към убийците. Колата е открадната преди месец от Пловдив.

Трупът на Веселин Стоименов е открит от жената, която е живеела в апартамента с него. Тя е подала сигнал в полицията. Още в началото на огледа на местопрестъплението е пристигнал братът на Веселин Стоименов Николай, който е с 5 г. по-възрастен. Двамата имат собствен бизнес с внос на кафе и кафеавтомати. Останалите дейности на Стоименов са свързани с туристически обекти, контролирани от наследниците на ВИС-2. Веселин Стоименов е адресно регистриран в кв. “Младост”, но от много години не живеел там. Бизнесменът има съпруга и син на 26 години. В хода на разследването криминалистите са претърсили още 2 жилища на семейството, както и офиси на фирми, в които е бил собственик и управител.

Веселин Стоименов е дългогодишен мениджър на туристически обекти, свързани с Мая Илиева, вдовица на разстреляния през 2005 г. в Слънчев бряг президент на “ВАИ Холдинг” Георги Илиев. В нейни хотели и заведения по морето и в София работят близо 500 души. Веселин Стоименов никога не е бил ликвидатор на ВИС-2. В “Хемус Инвест” Стоименов е съдружник с бившия национал по футбол Даниел Боримиров, сестрата на Таки Афродита и общинския съветник в Несебър Красимир Мавров. Имал е общи фирми и с Радостин Бързанов-Радо Слънцето, който е бивш бодигард на Васил Илиев. Радо Слънцето е подсъдим в Специализирания наказателен съд за разпространение на наркотици заедно с други 16 души от организацията на Таки. Самият Аманатидис беше обвинен задочно като ръководител на бандата и се издирваше от Интерпол, но делото срещу него е прекратено.

Въпреки че се твърди, че е бил ликвидатор на ВИС-2, Веселин Стоименов никога не е извършвал тази дейност. Групировката се преименува на “ВАИ Холдинг” още докато Георги Илиев беше жив, а днес фирмата е собственост на Мая Илиева и има акции в същите хотели и заведения, както и тогава. Макар и сочен за близък до тази групировка в миналото, Веселин Стоименов е бил съдружник и с Любен Пехливанов, който пък минава за човек на СИК. През 2015 г. Веселин Стоименов постепенно започнал да се изтегля от бизнес връзките си с фирмите на Радо Слънцето.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
10107 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.01.09 | 21:16

6
Ботьо е този, който преговаряше за мир с Иво Карамански, докато баретите, го пазеха, когато се изпозастреляха с полицаите в блока. Страшен некадърник, човек с чиновническо мислене. Страхливец, който действаше винаги с мисълта, че държавата е подчинена на ВИС и СИК, а ролята на полицията е да умиротвори групировките и да проси милост за хората. Символ на некъдърност и безгръбначност.

2016.01.09 | 16:33

5
Моля,Ботьо Ботев е просто един слуга,и тогава беше и сега е безгласна буква,въпреки че съм го виждам да проявява характер и мисловен процес

2016.01.09 | 16:33

4
Бог прибира много рано вредителите на обществото. Той си знае работата. Само ти боже си безгрешен.
гост

2016.01.09 | 16:33

3
А бре знаештите в форумите где ДАНС ПОЛИЦИЯ ДЪРЖАВА всеки пише ли пише кой с кого как и все милиони .. нали има такава държава Бг или само по нета сме големи Националисти че то не Турция Русия Сирия Ес Сащ всички ги оправихме щото ние сме супер сила в Ес и света .. със големи

2016.01.09 | 16:23

2
а сигурни ли сте че този другар в ковджега не е восъчна кукла.....
Сметки

2016.01.09 | 16:23

1
Колко е хонорара на убийците? Очевидно това не се смята за престъпление в България. Всички знайт кой и защо, но няма нито едно разкрито и преследвано от стотиците убийства. Поне да плащат данъци. Колко е хонорара на един убиец? Всичко трябва да се легализира и да постъпват приходи в хазната. Убийците ходят по обществените тротоари и се возят по обществените пътища. Нека да сметнем от началото на прехода има над 1000 поръчкови убийства. По 40 000 на убийство това прави 40 милиона нерегистрирани приходи. Тези хора не плащат здравни осигуровки. Не плащат пенсионни. Ако се обложат с 10 процентов данък това прави 4 милиона приходи. Достатъчни пари да покрият разходите по приключване на северна дъга, да се платят допълнителните хонорари на полицаите когато напълнят града при следващия театър на Волен Сидеров, да подновят дограмата на детските градини в цялата страна, да се осигури подслон и топла супа на изнасилвачите и крадците идващи от близкия изток за 10 години напред.

Добави коментар

Водещи новини