Бомбата пред държавната агенция в София сложена заради съкращения?

  • 22 юни 2015 21:03

  • 1893
  • 0
Бомбата пред държавната агенция в София сложена заради съкращения?
© Булфото

Самоделна бомба избухна пред входа на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството на ул. “Бистришко шосе” в София.

Взривът отекна около 22,50 ч в неделя и бе чут дори в крайните блокове на квартал “Младост 4”. “Отначало помислихме, че е паднал гръм в съседния двор, къщата ни подскочи и прозорците се разтресоха, без малко да се счупят”, разказаха живеещи наблизо. След два огледа експертите по взривовете в МВР заключиха, че бомбата е с 400 грама тротилов еквивалент. Най-вероятно е била заложена за сплашване или за предупреждения, тъй като в късния час в неделния ден в сградата на институцията не е имало хора. Щетите са само по входната врата на агенцията, която е рухнала заедно с касата. Няма поражения в лабораторията на първия етаж и в офисите на втория.

“Нищо не е откраднато и не е разбито”, каза пред “Труд” директорът проф. Васил Николов. Той не допуска версията взривът да е свързан с 10-процентните съкращения, които са направени миналия месец. “От общо 127 щата бяха съкратени 27, но повечето от тях бяха свободни”, поясни проф. Николов. Директорът разказа още, че имотът се намира в апетитен район около магазин ИКЕА и в преди месеци са се явявали хора, които имат претенции към собствеността на земята.

По думите му досега не е имало проблеми с контролните функции на агенцията, която дава оценки на отглежданите породи. Фермери, които получан удостоверение, че животнине им са под селекционен контрол, получават допълнителни субсидии. Изпълнителна агенция е към земеделското министерство и досега й не е било замесвано в каквито и да е скандали.

Филип Епитропов
1893 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини